Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gör fler anmälningar om utreseförbud

Juno Blom (L), partisekreterare och barnrättspolitisk talesperson.Foto: OLA HEDIN / LIBERALERNA
Utreseförbud borde övervägas i alla de ärenden barn har omhändertagits före den nya lagen trädde i kraft, skriver Juno Blom (L).Foto: JOHAN NILSSON/TT

Det krävs en nationell kraftsamling om alla barn ska få tillgång till ett liv fritt från förtryck och våld. Stuprören inom statens arbete mot hedersvåld måste upphöra, skriver Liberalernas partisekreterare Juno Blom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. En 16-årig flicka bosatt i Skåne har fått skydd genom att förvaltningsrätten utfärdat ett utreseförbud. Detta då det finns allvarliga misstankar att flickan ska giftas bort till en släkting i Saudiarabien. Utreseförbudet är möjligt att utfärda tack vare en ny lag. Lagen gör det möjligt att öka skyddet för barn som är i risk för att föras ut ur landet trädde i kraft den 1 juli 2020.

Flickan i Skåne kommer nu att skyddas. Samtidigt som detta sker blir jag kontaktad av en upprörd rektor som berättar att hon anmält en elev som saknad efter sommarlovet till socialtjänsten. Det som gör rektorn riktigt upprörd är att detta är den tredje systern i en och samma familj som förts ut ur landet. Trots att kommunen haft kännedom om att barn i familjen förts ut ur landet tidigare lyckas kommunen inte skydda den yngre systern. Detta är en realitet för alltför många utsatta barn.

Kvällsposten beskriver i en artikel att antalet barn som förts ut ur landet har fördubblats i år under perioden juni-september, enligt statistiken från Länsstyrelsens Östergötland nationella stödtelefon. En nationell kartläggning kring bortförda barn som Länsstyrelsen Östergötland gjorde 2019 visar att det finns stora brister i kommunernas arbete. 71 procent av de kommuner som svarade på enkäten uppgav att de saknade rutiner för att hantera ärenden kring bortförda barn.  

Barn förs ut ur Sverige till länder deras familjer flydde ifrån. Jag har mött så många flickor som sätter fingret på kärnan: ”Det är när vi vill åtnjuta våra grundläggande fri- och rättigheter som vi blir bestraffade av våra närstående. Trots det får vi inte den hjälp och det stöd vi behöver.”

Det krävs en nationell kraftsamling om alla barn ska få tillgång till ett liv fritt från förtryck och våld. Bland annat:

• Det borde finnas många fler anmälningar om ett utreseförbud. Utreseförbud borde övervägas i alla de ärenden barn har omhändertagits före den nya lagen trädde i kraft, då beslutet helt eller delvis haft sin grund i oro för att barnet ska föras ut ur landet men fortfarande finns kvar i Sverige. Allt för att öka skyddet för barnet.

• Lagskärpningar som berör hedersrelaterade brott måste följas av informations- och utbildningssatsningar så att de faktiskt gör skillnad i verkligheten. Det måste skapas glasklara rutiner för att förebygga att barns förs ut ur landet eller tvingas in i äktenskap.  

• Krav på statistik och skyldighet att följa upp varje enskilt barn som saknas.

• En rapport från Socialstyrelsen varnar om att ensamkommande flickor placeras i nätverkshem, en form av familjehem som försätter dem i risk för att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck, människohandel samt utnyttjande och exploatering i hushållsslaveri (sexuellt eller annat). Det är helt oacceptabelt att flickor som söker skydd i Sverige hamnar i ny utsatthet.

Detta är ett axplock av alla de åtgärder som Liberalerna driver på och förväntar sig att regeringen ska genomföra för att de över 100 000 barn och unga som riskerar utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige ska få tillgång till sina grundläggande fri- och rättigheter. 

Stuprören inom statens arbete mot hedersvåld måste upphöra. Tillsammans är vi skyldiga att skapa en sammanhållen och handlingskraftig åtgärdsplan.

Det hedersrelaterade våldet och förtrycket är vår tids stora liberala jämställdhetskamp. Vi ger oss inte. Sverige ska vara möjligheternas land för alla!

 

Juno Blom (L)

Partisekreterare och barnrättspolitisk talesperson