Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gör det mer förmånligt att sponsra damidrott

Ewa Bertz (L) kommunalråd och Fritidsnämndens ordförande i Malmö. Foto: DAVID JOHANSSON
Fram till att vi har en uppdaterad lagstiftning på plats behöver vi arbeta med att få idrotten jämställd med hjälp av andra insatser, skriver Ewa Bertz. På bilden: Svenska landslagets Sofia Jakobsson mot Litauen. Foto: SIMON HASTEGÅRD

En skattelagstiftning med anor från 1974 är i dag ett hinder mot en mer jämställd sponsring av idrott och hindrar damlag från att utvecklas. Som liberal tror jag på en fri marknad, men även marknader behöver en skjuts framåt ibland, skriver kommunalrådet Ewa Bertz (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det behöver bli mer förmånligt att sponsra damidrott. Idag gäller en skattelagstiftning med anor från 1974, året som Sverige spelade sin första damlandskamp. Lagstiftningen innebär att sponsring av idrott är avdragsgill. Dock förutsätter det att sponsringen motsvarar marknadsvärdet. Överstiger den det räknas det som bidrag och blir då mer beskattat. Översatt till verkligheten är det mer förmånligt att sponsra herridrott än damidrott eftersom marknadsvärdet är högre baserat på högre tittarsiffror utifrån publik och att mer herridrott TV-sänds. 

 

År 2016 togs lagstiftningen upp för diskussion i riksdagen. Problemet avfärdades av majoriteten med Magdalena Andersson (S) i spetsen mot bakgrund av att reglerna om avdrag för sponsring i sig är neutrala ur ett jämställdhetsperspektiv. Det vill jag påstå är att inte se problemet och definitivt missa många goda lösningar. Det är att låta marknaden styra utifrån en lagstiftning som bidrar till att cementera och nästintill uppmuntra till patriarkala strukturer. 

 

Inte konstigt att en manlig elitfotbollspelare år 2015 tjänade 72 600 kronor i månaden medan den kvinnliga elitfotbollspelaren tjänade 10 800 kronor. Den som tror att det går åt rätt håll vill jag upplysa om att samma siffror år 2018 var 94 00 och 11 000 kronor. Det är inte lätt att förklara den verkligheten för mina barnbarn eller dina barn som drömmer om att bli idrottshjältar. 

 

I en panel i Almedalen tidigare i år deltog Svenska spels hållbarhetschef som påpekade hur den skeva lagstiftningen påverkar marknaden. Med fötterna i liberalism tror jag på en fri marknad men med huvudet i verkligheten förstår jag att vi också måste styra om marknaden emellanåt för att individens frihet och rätt till att leva på lika villkor ska ha företräde. 

 

Att idrotta på lika villkor engagerar förändringarnas krafter från föreningarna, organisationer och näringsliv men framför allt så kräver det förändringarnas krafter från oss politiker. Vi kan inte förlita oss på de goda krafterna, vi behöver ge oss alla en skjuts framåt. Frågan måste upp på bordet igen.

 

Stiftelsen Fair Pay är en viktig spelare i sammanhanget som förutom sin opinionsbildande funktion även bistår med utbildning och certifiering för idrott på lika villkor. Enligt Fair Pay är 52 procent män och 46 procent kvinnor men endast 20 procent av sponsringen går till damidrott. Det finns alltså väldigt mycket att göra.

 

De goda krafterna för jämställd sponsring och idrott är många. Ett gott exempel på det är att Malmö sedan år 2014 är en Fair Pay-kommun, den första i landet. Det betyder att våra kommunalt ägda bolag måste sponsra idrotten jämställt. Att Fair Pay-certifiera sig behöver alla moderna svenska företag och kommuner göra för att bidra till idrott på lika villkor. Även statligt ägda bolag borde överväga att förbindas till policyn. 

 

Fram till att vi har en uppdaterad lagstiftning på plats behöver vi arbeta med att få idrotten jämställd med hjälp av andra insatser. I egenskap av fritidsnämndens ordförande har jag under år 2019 tagit på mig ledartröjan för att stärka Malmös tjejers idrottsengagemang. Malmös styre har bland annat skjutit till extra ekonomiska resurser för simundervisning för tjejer under sommarlovet och om allt går som det ska kommer det under höstlovet att arrangeras en tjejidrottsdag för att låta tjejer prova på olika idrotter i hopp om att öka intresset för olika former av sport. Vi har även haft en sportlovssatsning för samma ändamål och snart invigs en ny ridanläggning i Malmö, en sport som ofta lockar fler tjejer än killar. 

 

Det är olyckligt att dessa insatser behövs men det är ytterst viktigt att vi från politiskt håll arbetar parallellt med lösningar för att nå en jämställd fördelning av idrottsutövare, publik och lön. Förbättring på en front i frågan kan bidra till förbättring på de andra fronterna också, men vi behöver vara fler som fokuserar på utmaningen och hjälps åt att riva de största hindren: Samhällsnormer och fördelning av resurser. Alla kan inte göra allt för att lösa problemet. Men alla som har ett finger med i spelet kan definitivt göra något för våra idrottsutövare landet runt. 

 

Ewa Bertz (L)

Kommunalråd och Fritidsnämndens ordförande i Malmö