Foto: PRESSBILDFoto: PRESSBILD
 Foto: PRESSBILD
Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot. Foto: FREDRIK WENNERLUNDMaria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot. Foto: FREDRIK WENNERLUND
Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot. Foto: FREDRIK WENNERLUND
EU:s totalförbud mot ålfiske är godtyckligt, skriver debattörerna. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDENEU:s totalförbud mot ålfiske är godtyckligt, skriver debattörerna. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
EU:s totalförbud mot ålfiske är godtyckligt, skriver debattörerna. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Godtyckligt ålförbud i Östersjön

Publicerad

EU:s totalförbud mot ålfiske är godtyckligt, skriver EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) och riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

EU-kommissionen vill införa ett totalförbud mot ålfiske i Östersjön från och med nästa år. Ålbeståndet är mer hotat än någonsin tidigare. Vill vi att ålen ska finnas kvar måste det till kraftiga internationella åtgärder och det nu. Men ett förbud i Östersjön kommer knappast att rädda ålen och har fått skarp kritik från forskarsamhället, som menar att det kommer att få liten eller ingen påverkan på ålbeståndet. I stället är risken stor att ålfiskarna och med dem det tillhörande kulturarvet runt Östersjön slås ut.

 

EU-kommissionen menar att mer än 50 procent av all som ål som tas upp i Europas hav fiskas i Östersjön. Men Östersjön är det största sammanhängande havsområdet där fiske efter ål förekommer och bakom siffrorna döljer sig det faktum att lejonparten av all ål som fiskas i Europa tas upp från sjöar och vattendrag. Hur stor andel av havsfisket som bedrivs i Östersjön är alltså av mindre betydelse för ålens överlevnad.

 

Sverige har redan kraftigt reglerat fiske av ål i Östersjön och forskare från SLU har visat att Sverige inte fiskar mer än två procent av ålen som passerar våra kuster. Att i det här läget förbjuda allt ålfiske i Östersjön är en åtgärd som kommer att drabba fiskarna hårt, utan att för den sakens skull komma till rätta med utfiskningen av ålen.

 

EU-kommissionen erkänner till och med själva att ett ålfiskeförbud i Östersjön inte är det mest effektiva sättet att rädda ålbeståndet på. Snarare bottnar det i att EU bara har rätt att reglera fisket i havsområden och inte i sjöar och vattendrag. Men det faktum att EU saknar befogenheter att bestämma över fisket i inlandsvatten rättfärdigar inte att man inför godtyckliga regler inom de områden man har makt över.

 

I stället för att straffa svenska ålfiskare borde EU lägga sitt krut på att se till att stora ålfiskarländer som Frankrike och Spanien följer den ålförordning som faktiskt finns för sjöar och vattendrag. Det skulle göra betydligt större skillnad för ålens fortlevnad i Europa och inte slå blint mot Östersjöns fiskare. Men det är betydligt jobbigare att bråka med stora medlemsländer som inte följer de regler vi kommit överens om än med småskaliga ålfiskare i Skåne.

 

För några år sedan var vi moderater med och drev igenom en reform av EU:s gemensamma fiskeripolitik. Den har utan tvekan varit en stor framgång både för fiskbestånden och för fiskerinäringens förutsättningar. Vi satte stopp för den ekologiska och ekonomiska katastrof som fiskeripolitiken länge var, där stora subventioner drev på dammsugningen av våra hav. Tyvärr sänder beslutet att förbjuda ålfiske i Östersjön helt fel signaler och innebär en tillbakagång i riktning mot den gamla politiken.

 

Ålbeståndet i Europa är satt under hård press. Men det förändrar inte att EU:s fiskeripolitik ska bygga på vetenskapliga rekommendationer, snarare än på dyrköpt symbolpolitik som slår hårdare mot fiskare i Östersjön. För att rädda ålen är det viktigare än någonsin med en hållbar förvaltning som faktiskt fungerar, inte bara i Östersjön utan i hela Europa.

 

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

 

Maria Malmer Stenergard (M)

Riksdagsledamot, Norra och Östra Skåne

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag