Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Glöm inte HBTQ-personerna i utanförskapsområdena

Den som aktivt försöker tvinga någon till att vara någon annan eller älska annorlunda bör och ska kännbart straffas, skriver flera moderater med anledning av Malmö Pride. Foto: TOMAS LEPRINCE
Kim Nilsson (M), förbundsordförande Öppna Moderater. Foto: PRESSBILD
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: PRESSBILD
Kevin Nyström (M), ordförande Öppna Moderater Skåne. Foto: PRESSBILD
Linda Obiedzinski (M), ordförande Moderata Ungdomsförbundet i Malmö. Foto: PRESSBILD

Sverige bygger på individers möjlighet att fritt välja vem man vill vara och hur livet ska levas. Malmö Pride påminner om stadens misslyckanden. Hög tid att straffbelägga konverteringsterapi, oavsett om det utförs i religionens namn eller i andra syften, skriver flera ledande moderater.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Malmö är en kosmopolitisk stad med oändliga möjligheter. Här möts kulturer, språk och olikheter från hela världen i en mångkulturell smältdegel. När det nu återigen är dags för Malmö Pride bör Malmöborna passa på att vara lite extra stolta över sin stad. 

 

Samtidigt är Malmö inte en fri stad så länge de oerhörda splittringarna tillåts fortsätta. I Malmö är det uppenbart att Sverige numera består av parallella samhällen. I centrala Malmö går Pridetåget med tusentals stolta människor. I stadens utanförskapsområden är rasism, homofobi och hedersförtryck tvärtom vardagsmat. 

 

Medan Socialdemokraterna satsar på diverse projekt och utmärkelser glömmer de bort eller rentav blundar för de människor vars grundläggande friheter och rättigheter grovt kränks. Det är horribelt och ett politiskt misslyckade av enorma proportioner att Socialdemokraterna väljer att se bort från de som tvingas leva under hederns förtryck. 

 

För att lösa dessa problem räcker det inte att ledande företrädare erkänner problematiken och sina misslyckanden – det krävs en politisk handlingskraft som vågar och vill. I en stad där integrationen inte fungerat, där svenska värderingar om jämställdhet, hbtq-rättigheter och samhället i stort inte delas av alla medborgare, borde Pride spela en viktigare roll. Om Malmö ska bli en trygg stad för hbtq-personer behöver styrande politiker ta bort sina skygglappar och se hela staden. 

 

Man behöver se till de hbtq-personer som bor i områden där deras friheter och rättigheter kränks. Hur ska vi säkra deras friheter och rättigheter? Vilka insatser kommer krävas för att de ska våga lämna garderoben de är så djupt inlåsta i? 

 

Varken Socialdemokraterna eller HBT-S verkar ha viljan eller modet att lyfta den här typen av frågor. I stället förlitar de sig på att ytliga utmärkelser ska räcka för att Malmö ska bli en öppen och trygg stad. Socialdemokratiskt styrda Malmö är dock ökänt för att inte ta minoritetsgruppers problem på allvar. Hanteringen av judarnas utsatta situation i Malmö är ett sorgligt exempel i närtid, där hanteringen brast både externt och internt. 

 

Nationellt har Öppna Moderater påbörjat sin politikutveckling inför valet 2022. Två frågeställningar kommer att bli särskilt viktiga, framför allt för en stad som Malmö. 

 

Den första frågan vi ställer oss är hur vi ska vi jobba med integration i relation till attityder och acceptans för olikheter. Sverige bygger på individers möjlighet att fritt välja vem man vill vara och hur man vill leva sitt liv. Du äger rätten att definiera dig och att du får älska precis vem du vill. Den andra frågan hänger ihop med den första. Vi tycker att det är hög tid att förbjuda och straffbelägga konverteringsterapi, oavsett om det utförs i religionens namn eller i andra syften. 

 

Den som aktivt försöker tvinga någon till att vara någon annan eller älska annorlunda bör och ska kännbart straffas. Den typen av attityder och åsikter hör inte hemma i vårt Sverige. Detta ska vara tydligt och självklart i alla delar av samhället. Om inte Socialdemokraterna nu ser sig manade att ta hbtq-situationen i utanförskapsområdena på allvar, ställer vi vårt hopp till deras nya vänner i Liberalerna. 

 

Både Liberalerna och Hbt-liberalerna har länge varit progressiva och legat långt fram när det gäller sin hbtq-politik. Självförtroende i frågorna har det inte funnits något tvivel på, nu är frågan om ord blir till handling när man delar våningsplan med Socialdemokraterna i stadshuset.

 

Vi moderater förväntar oss mindre symbolpolitik för redan privilegierade grupper i hbtq-världen och att man satsar rejält på de verkliga problem för hbtq-individer som bor i områden där deras grannar och familjer aldrig skulle acceptera dem. Priser och utmärkelser i alla ära, men det är dags att skydda de som knappt vågat tänka tanken att erkänna vem de älskar.

 

Kim Nilsson (M), förbundsordförande Öppna Moderater

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö

Kevin Nyström (M), ordförande Öppna Moderater Skåne

Linda Obiedzinski (M), ordförande Moderata Ungdomsförbundet i Malmö