Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glöm inte bort taxi när vaccinet ska delas ut

Sasa Vejzovic, regionchef Cabonline Sverige Region Syd.
Foto: PRESSBILD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Pandemin har slagit hårt mot samhällets alla delar. Den allra hårdaste smällen har hälso- och sjukvården fått ta, som har belastats tungt under hela året. Smittspridningen ligger på en hög nivå i Region Skåne med många inlagda patienter. Det är positivt att se att vården av covid-patienter utvecklats och att färre blir riktigt sjuka. Trots det innebär den nuvarande situationen en kraftig belastning på sjukvården och att personalen slits i ett läge där organisationen redan är utmattad. 

Efter de stundande julhelgerna, som inte kommer att likna det firande vi är vana vid, väntar ett halvår där alla invånare ska få vaccinera sig. En stor utmaning för sjukvården. I det här läget gäller det att tänka innovativt och hitta lösningar som gör att resurserna räcker så långt det är möjligt, och att vårdpersonalens tid frigörs till att verkligen få arbeta med sjukvård och omvårdnad. 

Här kan vi i taxibranschen vara behjälpliga i att lösa en del av de tuffa utmaningar samhället står inför. På grund av de strängare restriktionerna i Skåne har resandet och efterfrågan på taxibilar minskat markant. Det gör att vi i dag har en stor överkapacitet som inte nyttjas. Vi är redan i dag en viktig del av vårdkedjan genom en stor andel sjuk-, färdtjänst och omsorgsresor i bland annat Malmö och Lund. Vi vill därför föreslå följande:

1. Tillgängliggör vaccinering för alla 

Taxi är ett säkrare sätt att ta sig till vaccinationsplatserna än kollektivtrafiken, och minskar köer och en onödig miljöpåverkan om alla skulle åka i egen bil. Det finns redan upprättade system för serviceresor/färdtjänst, inom ramen för dessa avtal skulle man kunna erbjuda samtliga att åka sjukresa och betala egenavgift motsvarande kostnaden för kollektivtrafik.

2. Smidiga leveranser av vaccin

Inför starten av vaccineringen kan vi bistå med att säkerställa en effektiv och säker hantering. Leveranser av det slags vaccin som inte kräver extrem kyla utan kylskåpstemperatur kan hanteras av taxi, som kan bidra med kompletterande transporter i anslutning till att vaccinet levereras.

3. Hemtester av covid-19

Utöka möjligheten till invånare att testa sig snabbare och säkrare genom att erbjuda hemkörning av tester. Detta är redan etablerat i flera andra regioner i Sverige, bland annat i Region Stockholm, där taxi levererar och hämtar tester hemma hos invånare som är sjuka, på ett effektivt och smittsäkert sätt. 

Genom att skapa ny efterfrågan och använda taxibilarna till att avlasta övrig kollektivtrafik och vård kan vi reducera smittspridningen samt säkerställa att kapaciteten för att köra skolskjuts, färdtjänst och andra omsorgsresor finns kvar även efter pandemin.


Sasa Vejzovic

Regionchef Cabonline Sverige Region Syd