Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glöm inte bort ordet ”alla” under Alla hjärtans dag

Vi ser den ofrivilliga ensamheten som ytterligare ett argument till att satsa mer på civilsamhället, skriver centerpartisterna Annette Linander, Charlotte Bossen och Ann Hörnebrant-Sturesson.Foto: SHUTTERSTOCK
Annette Linander (C), regionråd och gruppledare i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Charlotte Bossen (C), 1:e vice ordförande psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Ann Hörnebrant-Sturesson (C), ledamot primärvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: PRESSBILD

För många är Alla hjärtans dag en dag i kärlekens tecken. Men precis som exempelvis julafton kan dagen vara jobbig för många. Ensamhet kan mildras, skriver de skånska centerpartisterna Anette Linander, Charlotte Bossen och Ann Hörnebrant-Sturesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På mannens begravning – en djurvän utan anhöriga och vänner – dök det till slut upp en begravningsgäst: En rödspräcklig katt. Katten gick med självklara steg in i kapellet och var med under hela ceremonin. 

Det var den tjänstgörande prästen om nyligen berättade historien i en insändare i Dagens Nyheter.

 

Med jämna mellanrum dyker de tragiska berättelserna upp i medier. Ett annat exempel: ”Sveriges ensammaste man” låg död i sin lägenhet i över tre och ett halvt år innan någon saknade honom.

 

Vi lever i ett land där alltför många dör ensamma. Och där den ofrivilliga ensamheten breder ut sig.

 

I dag den 14 februari är det Alla hjärtans dag. Det är för många en dag i kärlekens tecken, och det ska man så klart vara tacksam för. Men precis som på julafton, är det också en dag när den ofrivilliga ensamheten blir än mer påtaglig.

 

Ofrivillig ensamhet är självklart ett problem för den enskilde människan. Det är också ett folkhälsoproblem med många konsekvenser för vården.

 

Social isolering anses dubbelt så farligt som fetma. Det räknas till och med som lika skadligt som alkoholism. Eller att röka 15 cigaretter per dag. Ofrivilligt ensamma människor har en ökad risk att utveckla demens, stroke samt hjärt-, och kärlsjukdomar. För att inte tala om den psykiska ohälsan som följer i dess spår.

 

Vad kan vi som hälso- och sjukvårdspolitiker i Region Skåne då göra för att möta den ofrivilliga ensamheten och dess konsekvenser? Det är ju inte så att det är politiken och samhället som kan skaffa vänner åt människor. Men vi kan underlätta och stödja goda initiativ. Vi kan även faktiskt göra en hel del själva.

 

För det första kan vi lyfta själva frågan i debatten och få allmänheten att uppmärksamma problemet. Vi kan också se till att de frivilligorganisationer som arbetar med frågan, får stöd och medel att fortsätta sin viktiga verksamhet. Det finns dessutom goda initiativ som gör stor skillnad från politiskt styrda verksamheter. 

 

Ta till exempel ”Måltidsvän” som initierats av Tomelilla kommun. Som måltidsvänner träffas man en gång i veckan för en gemensam måltid hos äldre personer i kommunen som har ett måltidsabonnemang. Den extra portionen mat till måltidsvännen bekostas av kommunen. 

 

Eller ta SällBo, som drivs av kommunalt ägda Helsingborgshem. När man flyttar till SällBo på Fredriksdal, förbinder man sig att bidra till det sociala livet i huset genom att minst två timmar i veckan leda och/eller delta i olika gemensamma aktiviteter. Lägenheterna är lite mindre än vanligt. Å andra sidan får man som boende tillgång till massor av gemensamma utrymmen. Gemensam matsal, fyra gemensamma kök, aktivitetsrum, gemensamt vardagsrum och bibliotek är bara några av konceptrummen som man delar. ”Bo mindre, dela mer” som SällBo själva uttrycker det. 

 

Fler sådana initiativ, där människor kan mötas över generationer och kulturer, bör uppmuntras av politiskt styrda organisationer.

 

För det andra kan vi förhoppningsvis även få vården att agera. Att ställa den där extra frågan till en patient: Känner du dig ensam, har du någon som bryr sig om dig? Vi hoppas på tydliga rutiner för vården så att personalen inte bara uppmärksammar de farliga symptomen av ofrivillig ensamhet, utan även blir bättre på att identifiera den verkliga orsaken. 

 

För det tredje: På vårt initiativ införs nu riktade hälsosamtal inom Region Skåne. Det går i korthet ut på att vissa åldersgrupper får träffa vårdpersonal och systematiskt gå igenom vilka hälsorisker som finns. I dessa hälsosamtal ingår bland annat frågor kring kost, motion och dryckesvanor. Vi tror att även den bredare frågan om ofrivillig ensamhet skulle kunna göra stor nytta i dessa hälsosamtal.

 

Vi ser den ofrivilliga ensamheten som ytterligare ett argument till varför det är så oerhört viktigt att vi måste satsa mer på civilsamhället och i Region Skåne arbeta mer med förebyggande hälsa samt med folkhälsan. Det sparar både pengar och mänskligt lidande.

 

Väl värt att fundera på – inte minst denna dag. Låt oss inte glömma bort ordet ”alla” i Alla hjärtans dag.

 

Annette Linander (C)

Regionråd och gruppledare i Skåne

 

Charlotte Bossen (C)

1:e vice ordförande psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

 

Ann Hörnebrant-Sturesson (C)

Ledamot primärvårdsnämnden