Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glöm inte bort folkbildningen

Margareta Clarén, Skånes studieförbund i samverkan.
Foto: PRIVAT
Johnny Nilsson, Skånes Folkhögskolor i samverkan.
Foto: PRIVAT

Folkbildningens nätverk och vår erfarenhet av att stärka individer, att nå ut med hållbar kunskap och bildning gör oss till en viktig kugge i samhällshjulet, skriver Margareta Clarén och Johnny Nilsson i en replik till alliansen i Region Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Folkbildningen i Skåne, via 10 studieförbund på plats i 33 skånska kommuner och nästan 20 folkhögskolor, är redan en viktig del av kompetensförsörjningskedjan, men kan, bör och vill vara en ännu mer självklar aktör när det gäller satsningar för att stärka vägarna från arbetslöshet in på arbetsmarknaden. 


Skåne törstar efter kompetens och om vi inte hittar nya sätt att stärka vägarna från arbetslöshet till bristyrken, står vi inför allvarliga problem”, skriver alliansen i Region Skåne i KvP den 28 maj.



De glömmer dock, när de räknar upp vilka krafter som bör samlas för att klara detta, att nämna de aktörer som via lokal förankring och pedagogisk bredd bör ha en självklar plats vid rundabordssamtalen. Med andra ord folkbildningen.


Folkbildningens nätverk och vår erfarenhet av att stärka individer, att nå ut med hållbar kunskap och bildning gör oss till en viktig kugge i samhällshjulet. 

Hur ska vi nå dem som behöver lockas till relevanta utbildningar, hur entusiasmera, samt ge förutsättningar att uppnå rätt kompetens för det jobb de vill ha?


Här ligger folkbildningens styrka. Vi har kontakterna, vi når målgrupperna och vi har erfarenhet av att möta personer med olika bakgrunder. Vi kan validera, förbättra språklig kompetens, erbjuda gymnasiekompetens, stärka självförtroende och initiativkraft. 


Vi kan ge rätt grundförutsättningar via förberedande, riktad verksamhet i studiecirklar, på folkhögskolekurser men vi kan också skräddarsy ”paket” av kompetenshöjande insatser inom specifika ämnesområden. 


Siffrorna som Allians för Skåne redovisar talar ett tydligt språk: Alltför många skåningar i arbetsför ålder är arbetslösa och Skåne ligger över rikssnittet. 


Men de smarta och effektiva grepp som efterlyses bör kombineras med närhet till målgruppen, lyhördhet och möjligheter till behovsanpassning. Då kan resultat uppnås. Ekonomisk förstärkning är alltid en bra början. Nästa steg är att skapa rätt förutsättningar.


Via överenskommelsen mellan region Skåne och folkbildningen, som gäller till och med år 2030, har vi ju redan bestämt oss för att kroka arm i bland annat arbetsmarknadsfrågorna. Låt oss använda oss av våra gemensamma resurser så smart som möjligt. Folkbildningen är en aktiv del av regionen, och vi har i många stycken samma mål: ett hållbart samhälle, med så lite utanförskap som möjligt och så goda förutsättningar som möjligt för invånarna.


Detta bör vi prata om tillsammans. Vi är redo!


P.S. Yallatrappan startade som ett lokalt studieförbundsdrivet initiativ. D.S. 


Margareta Clarén

Skånes studieförbund i samverkan (SISAM)


Johnny Nilsson

Skånes Folkhögskolor i samverkan