Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glad första advent, i år är julen inställd!

Anders Lundström (KD), regionråd i Skåne och ordförande för Helsingborgs Lasarett.
Foto: PRESSBILD

Om smittspridningen inte minskar i Skåne finns det en stor risk att skåningarna behöver förlika sig med tanken på en inställd jul med nära och kära. Årets inledning på julmånaden är avgörande för hur julen kommer bli för oss alla, skriver regionrådet Anders Lundström (KD) på första advent.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag tänder vi första ljuset i advent som inleder både julen och det kristna kyrkoåret. Tanken är att vi på allvar ska börja komma i stämning inför julen, med ljus och värme och kanske lite julstök. 

Men årets inledning på julmånaden är avgörande för hur julen kommer bli för oss alla. Om smittspridningen inte minskar i Skåne finns det en stor risk att skåningarna behöver förlika sig med tanken på en inställd jul med nära och kära. Ökningen av antalet inlagda covidpatienter är just nu stor och alla behöver bidra för att dämpa den. Det finns fortfarande en möjlighet att julen kan bli den glädjehögtid den ska vara, men klockan klämtar för bistra veckor och månader framöver.

Julen är en härlig tid. Men för en del en besvärlig tid. Och till och med en rent förfärlig tid. Julen är en härlig tid”, sjunger Adolphsson och Falk på B-sidan av den klassiska singeln Mer Jul från 1984. Precis så kan det kännas just nu. Alla förväntningar som funnits under året ska förverkligas. Julen är ofta en härlig tid men i år kan den bli en besvärlig tid. 

2020 kommer gå till historien som coronaåret och trots de lovande testresultaten för flera vaccin som förväntas komma till undsättning under första halvåret 2021, måste vi här och nu göra stora uppoffringar för att minska smittspridningen. 

Ett stort problem för arbetet under året har varit statsminister Stefan Löfven och regeringens totala oförmåga att erkänna fel och brister. Endera är det kommunernas fel, endera regionernas fel, men aldrig regeringens fel att vi nu står inför en andra smittvåg som, om det vill sig illa, kommer att ställa in julen för alla. Regeringens oförmåga att hantera denna och andra kriser blir för varje dag mer och mer uppenbar. 

Just nu är det långt till valdagen den 11 september 2022 och vår stora möjlighet att byta ut den politiska ledningen för krisarbetet. 

Vad kan då vi skåningar göra för att det ska bli en dräglig och uthärdlig jul- och nyårsledighet, med förhoppningar om ett gott nytt 2021 fritt från smittspridning, med minskat tryck på skånsk sjukvård och utan kris i de flesta branscher? Det finns mycket den enskilde kan göra. Först och främst måste varje medborgare ta sitt personliga ansvar. Det innebär att följa råd och rekommendationer.  

Kommer vi under december månad att avstå ifrån onödiga resor, undvika att besöka personer i riskgrupper och låta bli att gå på möten, konserter, föreställningar, köpcentrum och publika platser? Den stora faran är att möta nya människor och att vara på platser där det finns risk för stora folksamlingar och där många passerar. Att undvika detta i december är inte lätt, men det är ett måste om vi ska minska smittspridningen och rädda, om inte denna jul, så många jular framöver. Vi människor är sociala varelser som trivs tillsammans med andra och vi behöver närhet och gemenskap för att känna livskvalitet. Vi har ett val inför framtiden och vi måste klara av det, nu och framöver. 

Om vi handlar lokalt, beställer via Internet och planerar om så går det att få en fröjdefull jul då vi kan träffa släkt och vänner. Sjukhuspersonalen kan få efterlängtad återhämtning efter ett tufft år. Våra val avgör framtiden och alla våra handlingar får konsekvenser. Det kan låta högtravande, men det är en verklighet som vi måste hantera.

Naturligtvis är denna situation väldigt jobbig för alla, men om vi vill att 2021 ska bli ett bra år måste vi göra uppoffringar. Tänk på att tomtenissarna endast får vara åtta i verkstaden, att tomten tillhör riskgruppen och änglarnas budskap blir otydligt på grund av munskydd. 

Om du gör ditt, ska jag göra mitt. Tillsammans går det att skapa en ljus framtid, utan covid-19 och med fröjdefulla jular tillsammans med nära och kära. Vi bestämmer själva om julen 2020 blir inställd eller inte.


Anders Lundström (KD) 

Regionråd i Skåne och ordförande för Helsingborgs Lasarett