Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ge tullen ordentliga verktyg för att stävja brottsligheten

Liberalerna driver nu igenom att tullen får 110 miljoner kronor mer i sin budget från och med nästa år, skriver liberalerna Mats Persson, Louise Eklund och Torkild Strandberg.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Mats Persson Riksdagsledamot från Skåne (L)Foto: OLA HEDIN
Louise Eklund Regionråd i Skåne (L)Foto: PRESSBILD
Torkild Strandberg Ordförande Liberalerna Skåne och kommunstyrelsens ordförande i Landskrona (L)Foto: MARTIN CEJIE HEGARDT

I dag leker de kriminella ”katt och råtta” med tulltjänstemännen, som inte har en permanent närvaro vid våra skånska hamnar och gränser. Tullen måste ges ökade befogenheter och resurser, skriver liberalerna Mats Persson, Louise Eklund och Torkild Strandberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Malmö har 32 personer skjutits till döds sedan 2015. Nyligen mördades en 15-årig pojke utanför en pizzeria, ett dåd som uppmärksammats internationellt. Rubriker om skjutningar och sprängningar tillhör numera vardagen i Skåne. Vi vet att vapen och droger är orsaken till våldet och att merparten smugglas in till Skåne från utlandet. Tullen har en central roll när det gäller att strypa tillgången av vapen och droger på Skånes gator. Men tullen har svårt att fullgöra sitt uppdrag. Förändringar behövs för att ge tullen de resurser och redskap som krävs för att tullen ska kunna ta krafttag i kampen mot smuggling och organiserad brottslighet.

 

Region och kommun kan bedriva visst brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete, men det är staten, genom polis, tull och andra myndigheter inom rättsväsendet, som har uppdraget att minska brottsligheten och öka människors trygghet. 

 

Stora mängder droger och vapen kommer hit från utlandet. Den primära vägen för insmuggling är Öresundsbron. Även hamnarna i Helsingborg, Ystad och Trelleborg används. Samtidigt rapporterar tullen att de saknar förutsättningar och resurser för att stoppa smugglingen. 

 

Liberalerna driver nu igenom att tullen får 110 miljoner kronor mer i sin budget från och med nästa år. Det är en viktig satsning eftersom tullen är underbemannad. I dag leker de kriminella ”katt och råtta” med tulltjänstemännen, som inte har en permanent närvaro vid våra skånska hamnar och gränser, utan reser runt i Skåne. De kriminella kartlägger tullarna och undviker dem. Tullen behöver mer personal.

 

Men det handlar inte enbart om pengar, det handlar också om att öka tullens befogenheter. Det finns i dag flera exempel på hur en omodern lagstiftning sätter käppar i hjulen när tullen ska göra sitt jobb. 

 

Vi ser följande:

Lagstiftningen haltar. Exempelvis är vapenlagstiftningen inte harmoniserad med smuggellagen, vilket innebär att straffet är lägre om en person ertappas med vapen vid en gränskontroll jämfört med på en gata i stan. Detta är orimligt. Blir en person med vapen stoppad vid en gräns betraktas inte brottet som grovt, vilket påverkar tullens möjligheter att använda sig av telefonavlyssning och tvångsmedel. Smuggellagen samlar också allt som inte klassas som narkotika under benämningen ”övriga varor”, vilket är problematiskt. Lagstiftningen måste uppdateras till rådande verklighet. 

 

Personuppgiftslagen hindrar tullen från att registrera alla bilar som kör över gränsen. Trots kameror blir det omöjligt för Tullverket att samla information om vilka fordon som rör sig vid gränsen ofta, för att kunna upptäcka mönster. Liberalerna värnar om den personliga integriteten men om det är någonstans i samhället som kameror ska få samla in data är det vid våra gränser.

 

Tullverket måste tydligt definieras som en brottsbekämpande del av rättsväsendet. Så är det inte i dag. I den statliga Blåljusutredningen som presenterades 2018 är tullen inte ens med. Samordningen på riksdags- och regeringsplan måste utökas och förbättras. Tätare samverkan mellan de brottsbekämpande myndigheterna är nödvändigt. 

 

I dag får tullen inte beslagta misstänkt stöldgods på väg ut ur Sverige eller kvarhålla misstänkta kriminella. De internationella stöldligorna har fritt spelrum och ser Sverige som ett smörgåsbord. Tullverket måste ges resurser och befogenheter att stoppa stöldgods på väg ut ur landet.

 

Tullverket gör ett gott arbete utifrån de förutsättningar som finns. Under 2018 beslagtog tullen i Skåne och Blekinge närmare 27 000 explosiva varor, vilket är en ökning med 23 procent jämfört med året innan. Hela 370 kilo kokain beslagtogs.

 

Det är en huvuduppgift för den svenska tullen att förhindra införsel av narkotika till Sverige eftersom det i slutänden handlar om svenska flickors och pojkars överlevnad och framtid. Varje beslag, stort eller litet, räddar liv och sparar pengar. Tullen måste ges de resurser och befogenheter som krävs för att med full kraft kunna motverka narkotikasmugglingen och den grova kriminaliteten.

 

Mats Persson (L)

Riksdagsledamot från Skåne

 

Louise Eklund (L)

Regionråd i Skåne

 

Torkild Strandberg (L)

Ordförande Liberalerna Skåne och kommunstyrelsens ordförande i Landskrona