Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. Foto: MICHEL CAVALLIPeter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. Foto: MICHEL CAVALLI
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. Foto: MICHEL CAVALLI
Marcus Friberg (MP), kommunalråd i Helsingborg. Foto: PRESSBILDMarcus Friberg (MP), kommunalråd i Helsingborg. Foto: PRESSBILD
Marcus Friberg (MP), kommunalråd i Helsingborg. Foto: PRESSBILD
Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg. Foto: PRESSBILDMaria Winberg Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg. Foto: PRESSBILD
Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg. Foto: PRESSBILD
Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg. Foto: PRESSBILDLars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg. Foto: PRESSBILD
Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg. Foto: PRESSBILD
Jonny Cato Hansson (C), kommunalråd i Helsingborg. Foto: RICKARD JOHNSSONJonny Cato Hansson (C), kommunalråd i Helsingborg. Foto: RICKARD JOHNSSON
Jonny Cato Hansson (C), kommunalråd i Helsingborg. Foto: RICKARD JOHNSSON

Ge Råå fiskeby en chans

Publicerad

Det kustnära och småskaliga fisket har blivit allt mindre och marginaliserat på senare år. I dag gynnar lagstiftningen och regelverken främst storskalighet. Råå skulle kunna blomstra som en fiskeby där Helsingborgarna enkelt kan köpa närfångad fisk av hög kvalitet, skriver politikerna i Blågröna Helsingborg.

Det småskaliga och kustnära fisket i Öresund är viktigt för Helsingborg. Blågröna Helsingborg har därför tagit initiativ till att utveckla och förädla konceptet Bondens egen marknad, som syftar till att tillgängliggöra lokalproducerade råvaror för befolkningen, till att även bli Fiskarens marknad på Råå. Det skulle både innebära att Helsingborgarna snabbt och enkelt får tillgång till nyfångad färsk fisk från Öresund, och skapa bättre förutsättningar för ett levande småskaligt fiske. Blågröna Helsingborg tror på lokalproducerade livsmedel och vill uppmuntra och verka för att det ska bli lätt att handla och verka lokalt.

 

En central del i såväl privatpersoners och restaurangers matlagning är tillgång till bra och närproducerade råvaror. Råvarorna är även det som utvecklar matlagningen och skapar potential att sätta regional och lokal prägel på köket. Dessutom skulle det småskaliga kustfisket stödja arbetet med ett av de nationella miljömålen: ”Hav i balans samt levande kust och skärgård”. Detta tillsammans med värnandet av trålförbudet från 1932, utökade marina naturreservat och stopp för sandsugning skulle vi kunna värna och utveckla Öresund samtidigt på ett hållbart och genomtänkt sätt utan att Öresunds resurser skulle ta slut. Det går nämligen att kombinera ansvarsfullt fiskande inom skyddsvärda områden, som Öresund är, med höga ambitioner på miljö- och klimatområdet. Öresund mår bättre och har större artrikedom nu än på många år. Senaste beviset för detta är att tonfisk har siktats för första gången på 50 år.

 

Dessvärre omöjliggör rådande lagstiftning att införa konceptet Fiskarens marknad på Råå. Det är nämligen förbjudet för fiskare utan yrkeslicens, det vill säga fritids- och deltidsfiskare, att sälja sin fångst. På Råå finns enbart ett fåtal fiskare med yrkeslicens, men desto fler fritids- och deltidsfiskare. Kraven på den som ansöker om yrkeslicens är högt ställda, det handlar exempelvis om krav på olika typer av utrustning. Det finns ett antal exempel där fritids- eller deltidsfiskare på Råå ansökt om licens och fått avslag på grund av just detta. Därtill är flera av de som i dag fiskar på deltid yrkesverksamma vid sidan av sitt fiske, och önskar vara det även framöver. Därför krävs förändringar i lagstiftningen för att konceptet Fiskarens marknad ska kunna bli verklighet på Råå. 

 

Även om det gjorts förändringar och utredningar i frågan på nationell nivå har det kustnära och småskaliga fisket blivit allt mindre och marginaliserat på senare år. På sikt kommer små fiskebyar utarmas ytterligare och det blir endast storskalighet kvar. Något som Blågröna Helsingborg beklagar och avser att försöka hejda. Naturligtvis är detta en fråga som berör fler kommuner än Helsingborg och det pågår ett gemensamt arbete från flera kustkommuner för att skapa bättre förutsättningar för småskaligt kustnära fiske. 

 

Det handlar exempelvis om att ändra den lagstiftning och de regelverk som i dag företrädesvis gynnar storskalighet. Målet är att det kustnära och småskaliga fisket kan överleva och förhoppningsvis framöver blomstra längs våra kuster i Sverige. 

 

Råå, med sin långa historia och traditioner kring fiske, skulle under rätt förutsättningar åter kunna bli ett samhälle där fiskebåtarna ligger på rad i hamnen och kommersen, gemytligheten och lokala råvaror kunde trängas längs kajerna. Därför kommer Blågröna Helsingborg att försöka påverka ansvariga myndigheter så att Råå ännu en gång kan blomstra som en fiskeby där man enkelt kan köpa närfångad fisk av hög kvalitet.

 

Blågröna Helsingborg ser att det finns stora vinster med att skapa bättre förutsättningar för lokalt och kustnära fiske. Lagstiftning på såväl nationell som europeisk nivå, internationella överenskommelser och nationella intressen omöjliggör för tillfället detta. Vi uppmärksammar detta och kommer att agera för att det åter ska bli möjligt för Helsingborgarna att köpa och sälja fisk på Råå hamns kajer. 

 

Peter Danielsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg

 

Marcus Friberg (MP)

Kommunalråd i Helsingborg 

 

Maria Winberg Nordström (L)

Kommunalråd i Helsingborg 

 

Lars Thunberg (KD)

Kommunalråd i Helsingborg 

 

Jonny Cato Hansson (C)

Kommunalråd i Helsingborg 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag