Märta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN ANDERSSON
Märta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN ANDERSSON

Ge löfte om bostadsbidrag innan kontraktsskrivning

Publicerad

Den som kan betala för sig, med eller utan stöd, och inte har några andra hinder borde vara välkommen som hyresgäst på samma villkor som andra. Men i dag anses inte alla pengar vara lika fina, skriver MP:s kommunalråd i Malmö Märta Stenevi i en replik till Malmöcentern.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Centerpartiet i Malmö välkomnar förslaget från S och MP, att det ska bli lättare att bygga bostäder i Malmö utan parkeringsplatser. Det kommer att ge färre bilar i stan, bättre luft och mer plats till bostäder, skolor, förskolor, cykelbanor och grönska. Något som Centern i och för sig mest tycks se som ett miljöpartistiskt särintresse. 

 

I stället siktar man in sig på möjligheten att bygga billigare, när kravet på parkering sänks. Även det är en viktig del av förslaget. Därefter kräver C ytterligare regelförenklingar för att öka byggandet, och föreslår försämrat skydd mot buller.

 

Buller påverkar vår hälsa negativt. Centerpartiet förordar en utbyggnad av E6, som kommer att fylla Malmös gator med ännu fler inpendlande bilar än dagens 40 000. Att samtidigt föreslå en sänkning av bullerkraven för att bygga för dem med svagast inkomst i bullerutsatta lägen är i bästa fall bara oförstånd, i sämsta fall direkt cyniskt. 

 

Miljöpartiet vill att det byggs bostäder för människor att må bra i, oavsett livssituation. Vi vill se följande förändringar i bostadspolitiken, för att stärka dem som står längst från bostadsmarknaden:

 

Bygg hus som är hållbara och attraktiva över tid, för alla. Fattigdom är inte en egenskap utan en livssituation som ofta är tillfällig. Att bo i hus som man blir sjuk av, eller att bygga hus som är dåliga för miljö och klimat kommer inte att förändra den situationen. Däremot är det ett slöseri med resurser. 

 

Subventionera de boende – inte byggbolagen. Subventioner riktas i dag till byggbolagen. Det ger fler bostäder men når inte dem som står längst ifrån bostadsmarknaden. I stället bör stödet gå till de boende under den period i livet det behövs. Höj inkomsttaket för bostadsbidrag så att fler kan efterfråga en bostad. Ändra regelverket så att löfte om bostadsbidrag kan ges redan inför kontraktsskrivningen. I dag hamnar alltför många i ett moment 22 där man inte kan få bostad på grund av för låg inkomst, men inte heller bostadsbidrag för att man ännu inte har något kontrakt.

 

Godkänn stöd som inkomst. Den som kan betala för sig, med eller utan stöd, och inte har några andra hinder borde vara välkommen som hyresgäst på samma villkor som andra. Men i dag anses inte alla pengar vara lika fina. Det behövs en överenskommelse med hyresvärdarna om att godkänna även försörjningsstöd, etableringsersättning och bostadsbidrag för att få ett kontrakt. 

 

Med subventioner som följer människornas behov kan husen byggas för att stå kvar under lång tid. Då sparar vi både klimat och pengar och skapar en stabilare social situation i våra bostadsområden.

 

Märta Stenevi (MP)

Kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnad och service

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag