Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ge löfte om bostadsbidrag innan kontraktsskrivning

Märta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN ANDERSSON

Den som kan betala för sig, med eller utan stöd, och inte har några andra hinder borde vara välkommen som hyresgäst på samma villkor som andra. Men i dag anses inte alla pengar vara lika fina, skriver MP:s kommunalråd i Malmö Märta Stenevi i en replik till Malmöcentern.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Centerpartiet i Malmö välkomnar förslaget från S och MP, att det ska bli lättare att bygga bostäder i Malmö utan parkeringsplatser. Det kommer att ge färre bilar i stan, bättre luft och mer plats till bostäder, skolor, förskolor, cykelbanor och grönska. Något som Centern i och för sig mest tycks se som ett miljöpartistiskt särintresse. 


I stället siktar man in sig på möjligheten att bygga billigare, när kravet på parkering sänks. Även det är en viktig del av förslaget. Därefter kräver C ytterligare regelförenklingar för att öka byggandet, och föreslår försämrat skydd mot buller.


Buller påverkar vår hälsa negativt. Centerpartiet förordar en utbyggnad av E6, som kommer att fylla Malmös gator med ännu fler inpendlande bilar än dagens 40 000. Att samtidigt föreslå en sänkning av bullerkraven för att bygga för dem med svagast inkomst i bullerutsatta lägen är i bästa fall bara oförstånd, i sämsta fall direkt cyniskt. 


Miljöpartiet vill att det byggs bostäder för människor att må bra i, oavsett livssituation. Vi vill se följande förändringar i bostadspolitiken, för att stärka dem som står längst från bostadsmarknaden:


Bygg hus som är hållbara och attraktiva över tid, för alla. Fattigdom är inte en egenskap utan en livssituation som ofta är tillfällig. Att bo i hus som man blir sjuk av, eller att bygga hus som är dåliga för miljö och klimat kommer inte att förändra den situationen. Däremot är det ett slöseri med resurser. 


Subventionera de boende – inte byggbolagen. Subventioner riktas i dag till byggbolagen. Det ger fler bostäder men når inte dem som står längst ifrån bostadsmarknaden. I stället bör stödet gå till de boende under den period i livet det behövs. Höj inkomsttaket för bostadsbidrag så att fler kan efterfråga en bostad. Ändra regelverket så att löfte om bostadsbidrag kan ges redan inför kontraktsskrivningen. I dag hamnar alltför många i ett moment 22 där man inte kan få bostad på grund av för låg inkomst, men inte heller bostadsbidrag för att man ännu inte har något kontrakt.


Godkänn stöd som inkomst. Den som kan betala för sig, med eller utan stöd, och inte har några andra hinder borde vara välkommen som hyresgäst på samma villkor som andra. Men i dag anses inte alla pengar vara lika fina. Det behövs en överenskommelse med hyresvärdarna om att godkänna även försörjningsstöd, etableringsersättning och bostadsbidrag för att få ett kontrakt. 


Med subventioner som följer människornas behov kan husen byggas för att stå kvar under lång tid. Då sparar vi både klimat och pengar och skapar en stabilare social situation i våra bostadsområden.


Märta Stenevi (MP)

Kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnad och service