Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gärna visioner, men lös vardagsproblemen först

Anna Jähnke (M), regionråd i Skåne och ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.Foto: PRESSBILD
Bara under Öresundsbrons relativt korta tid har Sverige och Danmark redan vid tre tillfällen ruckat på den öppna gräns och passfrihet som funnits sedan 1950-talet, skriver Anna Jähnke (M).Foto: LUDVIG THUNMAN/BILDBYRÅN

Öresundsregionen behöver en fungerande vardag med tydliga förutsättningar för arbetsmarknad, utbildning och infrastruktur. Det är först då som vi kan se fram mot olympiska spel i Öresundsregionen, skriver regionrådet Anna Jähnke (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När jag som politiker träffar väljare och företagare, så efterfrågar de oftast inte mer bidrag (förutom under coronatider, möjligtvis) eller fler visioner, utan en fungerande vardag. Det kan handla om att det ska fungera att ta sig till och från jobbet, att kunna utbilda sig, få ett jobb eller att slippa stånga pannan blodig mot ett regelverk som inte är anpassat för hur det ser ut i dagens samhälle. Ett samhälle vars invånare vill ha mer flexibilitet och en modern syn på arbetspendling och utbildning.

 

Dessa frågor blir extra tydliga i Öresundsregionen, där det i vardagen finns två helt olika regelverk att stånga pannan mot. Bara under Öresundsbrons relativt korta tid har Sverige och Danmark redan vid tre tillfällen ruckat på den öppna gräns och passfrihet som funnits sedan 1950-talet. Människors vardag slås undan, då de inte kan ta sig fram och tillbaka till jobbet på ett smidigt sätt utan att passera säkerhetskontroller eller överösas krångliga regler. 

 

Jag ser att min roll som politiker inte i första hand är att ta fram de mest fantastiska visionerna, utan att bidra till en fungerande vardag. För mig innebär det bland annat att jag kämpar för att få till en fungerande infrastruktur för Skåne, med både vägar och järnvägar som är anpassade för invånarnas och företagens nuvarande och framtida behov, att se till att det finns möjlighet för studier och vidareutbildning, för företag att etablera sig och för befintliga att fortsätta växa, så att det finns jobb och möjlighet för människor att förverkliga sina drömmar. 

 

När jag blickar 20 år framåt, är det inte i första hand visioner om till exempel olympiska spel till Öresundsregionen, en innovationsregion i världsklass eller en globalt attraktiv turistdestination jag ser framför mig – utan vad jag som politiker kan göra som ger förutsättningar för att allas egna unika vision, som jag menar finns i varje invånare ska kunna förverkligas. 

 

Brist på visioner har vi dock inte i Öresundsregionen. Vår brist handlar om att kunna genomföra de förutsättningar som krävs för att uppnå de visioner som finns hos alla. 

 

För att nå dit ser jag bland annat framför mig att HH-förbindelsen är klar och igångsatt år 2040 och att det finns ett beslut om en Öresundsmetro. Jag ser framför mig att våra respektive regeringar och myndigheter på båda sidor sundet har fungerande forum för att snabbt och effektivt ta hand om och ta kål på nya gränshinder som hela tiden poppar upp. Det är därför jag och många med mig kämpar för att våra nationella regeringar och myndigheter ska prata med varandra för att hitta lösningar när regelverk krockar mot varandra – och fixa det! 

 

Jag ser även framför mig att vi har en starkare arbetsmarknad, där fler människor fått fotfäste och företag blomstrar, att man kan arbeta, studera och bo var man vill i Öresundsregionen utan att drabbas av skattelagstiftningsproblem.

 

Det är först när dessa grundläggande förutsättningar är på plats som vi kan få utlopp för den fantastiska potential som finns inneboende i en huvudstadsregion med drygt fem miljoner invånare på en globalt sett liten yta, en potential som i dag begränsas av flaskhalsar och byråkrati.  

 

Det är först då som vi kan se fram mot olympiska spel i Öresundsregionen, eller en innovationsregion i världsklass som både föder och lockar hit spetstalanger från hela världen, eller en destination som tävlar med de största turistmålen i världen. Eller alla andra möjliga idéer och visioner som 2040 års Öresundsinvånare vill förverkliga!

 

Anna Jähnke

Regionråd i Skåne och ordförande i Regionala utvecklingsnämnden (M)