Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gårdsförsäljning stärker landsbygden

Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne.
Foto: JENS CHRISTIAN

Varför vill inte Västern att landsbygden ska få bättre förutsättningar, skriver Centerpartiets gruppledare Birte Sandberg i en replik till Vänsterns gruppledare Sara Svensson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att tillåta gårdsförsäljning handlar om en levande landsbygd, bättre villkor för entreprenörer i hela Skåne och ett uppsving för turistnäringen. Det är vad Centerpartiet i Region Skåne vill se som verklighet i vår region. I stället väljer Sara Svensson (V) att på KvP Debatt svartmåla våra ambitioner. Men vi i Centerpartiet vet att det är möjligt att kombinera en ansvarsfull alkoholpolitik med att låta entreprenörer i Skåne sälja sina egna produkter i anslutning till sin verksamhet.


I juni 2017 fattade Skånes regionfullmäktige beslut om att ansöka till regeringen om att införa gårdsförsäljning av öl och vin i Region Skåne på en försöksperiod om tre år. Det är det beslutet vi har att göra med, och det är vad vi utgår från i den här frågan. På så sätt kan vi hitta en väg som möjliggör för gårdsförsäljning utan att utmana monopolet. Samtidigt är det viktigt att konstatera att produkterna som skulle finnas tillgängliga genom gårdsförsäljning varken kommer vara det billigaste eller lättaste sättet att få tag i alkohol. 


Framförallt är det viktigt att tala om vad gårdsförsäljning faktiskt handlar om – sjysta villkor och möjlighet till utveckling för entreprenörer inom livsmedelsnäringen. Det är något Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna, som alla motsätter sig gårdsförsäljning, ständigt försöker bortse från när det kommer till frågan om att stötta våra entreprenörer inom öl- och vinproduktion.


Gårdsförsäljning av öl och vin i Skåne kommer nämligen betyda mycket för företagande - inte minst på landsbygden. Under de senaste åren har det skett en kraftig framväxt av lokala mikroproducenter - Skåne är fullt av hängivna och uppfinningsrika entreprenörer. Det är något vi vill ta till vara på, och det gör vi genom att skapa rätt förutsättningar i stället för att sätta käppar i hjulet. 


Att införa gårdsförsäljning innebär också ett enormt mervärde för den regionala utvecklingen i Skåne. Om lokala producenter av vin och öl får möjlighet att själva sälja det de producerar på gården kommer småföretagen växa och fler riktiga jobb skapas i Skåne. Detta leder till fler arbetstillfällen och ökade skatteintäkter som sätter ytterligare fart på Skåne. Men det glömmer Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet lätt bort i sin iver att ständigt motarbeta livskraftigt entreprenörskap och företagande. 


Precis som väldigt många, både entreprenörer och konsumenter, tycker Centerpartiet i Region Skåne att det är självklart att producenter ska få sälja egna produkter i anslutning till sin verksamhet – även om produkten är öl eller vin. Det tänker vi fortsätta arbeta för. Vi är övertygade om att det går att genomföra på ett bra sätt om den politiska viljan finns - och det gör den hos oss. 


Birte Sandberg (C)

Gruppledare Region Skåne