Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gårdsförsäljning skadar inte folkhälsan, som ska värnas

Louise Eklund (L), regionråd i Region Skåne.
Foto: PRESSBILD
Camilla Mårtensen (L), gruppordförande i Region Skåne.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Simon Chrisander (L), kommunalråd i Malmö.
Foto: CHRISTOFFER KARLSSON

Genom sänkt alkoholskatt kan inköp på Systembolaget bli ett mer attraktivt alternativ, skriver de skånska liberalerna Louise Eklund, Camilla Mårtensen och Simon Chrisander i en replik till Per Wihlborg, IOGT-NTO:s distriktsordförande i Syd.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Liberalerna har, och kommer alltid verka, för att Sverige ska föra en ansvarsfull alkoholpolitik. Trots att alkohol kan skapa stora sociala och ekonomiska skador, är det samtidigt en produkt som många människor i dag njuter av med försiktighet. Det finns ett ökat intresse för att kombinera mat och dryck. För svensken innebär det att vi dricker på ett annat sätt än på den tiden när vi, på goda grunder, valde en restriktiv alkoholpolitik. 


Nu när vi befinner oss i en kris som försätter mängder av företag i konkurs och ökar arbetslösheten måste verkningsfulla förslag presenteras så att vi efter krisen har ett fungerande samhälle. 


Ur ett internationellt perspektiv har Sverige en väldigt hög alkoholbeskattning. I Skåne framför allt märker vi av hur det leder till stor införsel av alkohol, både lagligt och olagligt. Men genom sänkt alkoholskatt kan inköp på Systembolaget bli ett mer attraktivt alternativ. Det hade minskat införseln, räddat våra lokala företag, samtidigt som försäljningen av alkohol hade blivit mer kontrollerad. 


När det gäller både alkoholskatt och gårdsförsäljning är det viktigt att poängtera att det är en fullt rimlig lösning för våra lokala producenter att hålla i gång sina verksamheter under denna kris, utan att kompromissa vare sig monopolet eller folkhälsan. Det finns andra, mer verkningsfulla sätt att värna folkhälsan, exempelvis en minskad alkoholreklam. 


Kontrollerad försäljning är grundbulten i svensk alkoholpolitik och ett viktigt verktyg för en god folkhälsa. Vi tror dock att det kan finnas fler sätt att värna folkhälsan än endast genom Systembolagets monopol. Gårdsförsäljning, som Liberalerna ställer sig mycket positiva till, handlar om allt annat än snabb och billig tillgång till alkohol. Svenskt vin kostar än så länge långt över genomsnittet på Systembolaget och borde därmed vara en betydligt mindre fara för folkhälsan än exempelvis försäljningen av bag-in-box eller prispressad öl.


Liberalerna i Skåne har aldrig haft som mål att omkullkasta rådande monopol eller kompromissa vår folkhälsa, men vi måste göra det möjligt för våra mindre producenter att överleva denna Coronakris.


Louise Eklund (L)

Regionråd i Region Skåne


Camilla Mårtensen (L)

Gruppordförande i Region Skåne


Simon Chrisander (L)

Kommunalråd i Malmö