Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängkrigen kan motverkas av en cannabislegalisering

Linnea Bjärum, vice ordförande och socialpolitisk talesperson LUF.
Foto: HAMID ERSHAD SARABI / PRESSBILD
Max Hjelm, förbundsstyrelseledamot LUF och rapportförfattare.
Foto: HAMIR ERSHAD SARABI / PRESSBILD
Hannes Sjöberg, rapportförfattare.

För UNF tycks det sekundärt hur många som skjuts i gängkrigen eller hur många unga som värvas in i kriminalitet, så länge en person mindre röker en joint med en vän en fredagkväll, skriver Linnea Bjärum, Max Hjelm och Hannes Sjöberg vid Liberala Ungdomsförbundet i en replik till UNF:s Filip Nyman och Simon Schönbeck.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, anklagar oss i Liberala ungdomsförbundet, LUF, för vidlyftiga killgissningar när vi räknat ut vad de offentliga tjänat vid en cannabislegalisering, men om något har vi killgissat nedåt. 

Ett av många exempel är omfattningen av dagens cannabismarknad där vi utgått ifrån CAN:s undre estimering. De menar själva att det kan vara en dubbelt så stor marknad, det vill säga dubbelt så mycket kosing vid en legalisering. Våra beräkningar rör även bara direkta finansiella intäkter och besparingar. De senaste åren har antalet skjutningar legat runt 300 i landet och dessa beräknas ha en samhällskostnad på 75 miljoner kronor vardera. En legalisering som kan minska gängens storlek och makt har alltså ytterligare enorma summor att spara som vi inte tagit med i våra beräkningar, för att inte tala om alla de människoliv som skulle räddas. Men för UNF tycks det sekundärt hur många som skjuts i gängkrigen eller hur många unga som värvas in i kriminalitet, så länge en person mindre röker en joint med en vän en fredagkväll. 

Den som faktiskt bryr sig om att skadorna av cannabis ska bli så små som möjligt borde uppmuntra en legalisering. På kriminaliseringspolitikens oreglerade marknad har THC-styrkan i cannabisen som säljs ökat drastiskt de senaste årtiondena. Dessutom hade den spice-våg som kostade flera liv troligtvis aldrig skett om cannabis varit legalt. Faktum är att ingen någonsin dött av en överdos av cannabis, men syntetiska varianter för att runda lagstiftningen är livsfarligt. 

UNF lyfter bristen på kunskap om cannabis i Sverige, där har de verkligen en stor poäng. Vad UNF kallar killgissningar är nödvändiga uppskattningar eftersom det finns så många svarta hål i statistiken. Vad vi inte förstår är hur det är mer av en killgissning att estimera ökning av bruk på siffror från Kanada och USA än deras egen magkänsla av att det skulle öka långt mer här. UNF menar att de kunnat skriva en hel rapport bara med kritik mot vår, vi uppmanar i stället UNF att driva på för att regeringen ska utreda marknaden. Där finns helt andra former av resurser för att undersöka hur det faktiskt ligger till.

Vi är övertygade om att ifall vi nu har killgissat fram rapporten, så har vi killgissat i underkant. När vi behövt göra uppskattningar så har vi varit väldigt försiktiga för att inte tyckare som nykterhetsfundamentalisterna i UNF ska kunna beskylla oss för cannabisromantisering. 


Linnea Bjärum

Vice ordförande och socialpolitisk talesperson LUF


Max Hjelm 

Förbundsstyrelseledamot LUF och rapportförfattare


Hannes Sjöberg 

Rapportförfattare