Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Friskolesamordnare är att kasta pengarna i sjön

Sara Wettergren Skolkommunalråd i Malmö (L)
Foto: PRESSBILD
Det finns redan instanser i Malmö som arbetar med att hjälpa nya företag att etablera sig och därför behövs det ingen friskolesamordnare, skriver Sara Wettergren (L).
Foto: SHUTTERSTOCK

På kommunfullmäktiges sammanträde i morgon tisdag behandlas Miljöpartiets motion om att inrätta en så kallad friskolesamordnare i Malmö stad. Det hade varit betydligt mer verkningsfullt om Miljöpartiet verkade för att luckra upp de hårda kraven på friyta, skriver Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Malmös friskolor är viktiga komplement till stadens kommunala skolor och bidrar med ökad valfrihet, mångfald och kapacitet. Jag har sedan jag tillträdde som skolkommunalråd träffat och fört samtal med många av stadens friskolor. Syftet är att bygga relationer och öka samverkan i stadsövergripande frågor, men också att snappa upp de utmaningar och möjligheter som friskolorna möter. 

Under samtal med dessa aktörer framkommer att bristen på mark och lokaler är det största hindret för att utvidga eller etablera ny verksamhet. Ingen har vid något tillfälle framfört att ytterligare en administrativ tjänst skulle vara en lösning. Tvärtom har jag fått signaler om att det skulle bli en onödig kostnad som går ut över även friskolorna. 

På kommunfullmäktiges sammanträde i morgon tisdag behandlas Miljöpartiets motion om att inrätta en så kallad friskolesamordnare i Malmö stad. När förslaget var uppe i kommunstyrelsen fick Miljöpartiet stöd av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet. 

En befattning som innehåller ordet friskola och som har lovvärda intentioner kan vid första anblick tyckas givet även för Liberalerna att bifalla. Men det är långt ifrån självklart.

För det första är det lika med att kasta pengar i sjön. Det finns redan instanser i staden som arbetar med att hjälpa nya företag att etablera sig här. Grundskoleförvaltningen har dessutom en utbildningschef som ansvarar för att hålla en god dialog med friskolorna kring samverkan. Den handfull aktörer per år som kontaktar Malmö stad med önskan om att etablera sig har alla möjligheter att komma i kontakt med rätt personer. En friskolesamordnare skulle ändå inte kunna ha något annat mandat än att slussa runt dessa aktörer till de instanser som kan lösa de avgörande frågorna.  

För det andra innebär det rent juridiskt att en friskolesamordnare måste kunna jobba mot alla som vill samordnas, det vill säga även stora koncerner och inte enbart föräldrakooperativ och idéburna företag och organisationer som Miljöpartiet säger sig värna. 

För det tredje ser jag en risk med att det blir möjligt att skjuta över ansvar till en symbolisk person, i stället för att de instanser som i dag arbetar med dessa frågor, samt vi förtroendevalda, kavlar upp armarna. Och att fokus förflyttas från friskolornas verkliga problem. Typ: ”Vadå, ni har ju fått en samordnare, räcker inte det?”. 

Det hade varit betydligt mer verkningsfullt om Miljöpartiet verkade för att luckra upp de hårda kraven på friyta, som är ett verkligt aber för mindre icke-vinstdrivande aktörer som inte kan bekosta en takterass för att pliktskyldigt lösa problemet. Inte minst i centrum, där vi gärna ser fler kommunala och fristående skolor i syfte att minska skolsegregationen, blir detta allt tydligare i takt med att staden förtätas. Om Miljöpartiet verkligen vill se fler idéburna fristående aktörer i Malmö bör de i stället backa upp de förändringar som föreslås kring att anpassa friytekraven till olika stadszoner och att samutnyttja intilliggande grönområden.

Liberalerna har förutsättningslöst tagit del av Miljöpartiets förslag och tagit både för- och nackdelar med en friskolesamordnare i beaktande. Men vi väljer att fokusera på regelbunden dialog och konkreta åtgärder som gör skillnad framför kostsam symbolpolitik. Det handlar om att Malmö stad och de fristående skolorna ska samverka mer kring stadsövergripande frågor och att friskolor snart kan ingå i skolvalssystemet. Det handlar om att vara lyhörd inför de behov i stort och smått som uppstår efter hand. 


Sara Wettergren (L)

Skolkommunalråd i Malmö