Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Friska människor ska arbeta

John Roslund (M), ledamot i Malmö kommunfullmäktige. Foto: CHARLOTTE T. STRÖMWALL

Jag vill inte byta ut Malmöborna, men jag vill att alla skall förstå att vår välfärd bygger på att friska människor arbetar och inte går på bidrag, skriver John Roslund (M) i en replik till Sedat Arif (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sedat Arif (S), kommunalråd i Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö, hävdar i en replik till mig på Kvällsposten Debatt att man infört stramare riktlinjer för försörjningsstöd, men det han påstår skulle vara stramare menar parhästen Miljöpartiet är samma riktlinjer. Dessutom har man sju månader efter att de nya riktlinjerna beslutades fortfarande inte kommit ut med det för socialhandläggarna så viktiga vägledningsdokumentet. 

Således har våra socialsekreterare ingen samordnad bild på vad som gäller, alternativt använder den gamla som enligt Arif skulle vara mindre tuff. 

 

LÄS MER: KVP DEBATT: Malmö borde vara Skånes nav, inte dess sänke 

 

Sedat Arif gör stor affär av att man nu slagit ihop arbetsmarknads- och sociala frågor till en nämnd. Moderaterna har hela tiden förordat facknämnder. Att arbete är vägen från socialbidrag till egen försörjning är väl känt för de flesta, så att styret efter 24 år vid makten äntligen förstår poängen med att samordna de insatserna är glädjande. 

Man har valt att anställa fler socialhandläggare så att de numera också träffar sina klienter och inte bara betalar ut bidrag, något de två största socialnämnderna bara gjorde för fem år sedan. Resultatet visade sig så klart direkt med att antal hushåll har minskat, däremot har kostnaderna per ärende ökat i stora familjer med hela 6,9 procent. Det nämner Arif inte med ett ord. Att signalen att vara en bidragsgenerös stad leder till att fler på bidrag söker sig hit verkar man inte förstå.  

 

Jag vill inte byta ut Malmöborna, men jag vill att alla skall förstå att vår välfärd bygger på att friska människor arbetar och inte går på bidrag, något politiken måste visa. Sedat Arif menar att Malmö skall hålla ihop, men varför har inte tydligare fokus lagts på detta tidigare? Det är glädjande att Socialdemokraterna äntligen vaknat och söker sig tillbaka till sina rötter där arbete och inte bidrag var en självklarhet. Friska människor skall arbeta.

 

LÄS MER: KVP DEBATT: Politisk färg på styret spelar roll 

 

Efter 24 år vid makten borde styret ha kommit tillrätta med Malmös problem, men tyvärr har de förstärkts. Segregationen är större än någonsin, arbetslösheten är skyhög trots Malmös gynnsamma läge, mord och annat grovt våld sker för ofta och hemlösheten kostar 500 miljoner kronor om året. 

 

Dock har Arif (S) rätt i att färgen på styret spelar stor roll. I den starkaste högkonjunktur vi haft sedan 80-talet syns inga ljusningar på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är skyhög i Malmö trots att det finns 82 bristyrken i vår stad, över 20 000 är arbetslösa och 9 500 hushåll får ekonomisk hjälp. Så nog behövs en annan färg på styret. Malmöborna förtjänar bättre.

 

John Roslund (M)

Ledamot i Malmö kommunfullmäktige och vice ordförande i Arbetsmarknads- & socialnämnden

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!