Frihandelsavtal bra för Skåne

Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker.
Foto: SEBASTIEN BOZON
Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö.
Foto: Pressbild

Skåne får större draghjälp från Kanada än från Stockholm, skriver EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) och Malmöcenterns Niels Paarup-Petersen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att Sverige får ett frihandelsavtal med Kanada gynnar ekonomi och tillväxt, skapar arbetstillfällen och ger politisk stabilitet. Som ett stort, kallt land har Kanada utmärkta möjligheter att förstå svenska produktionsförhållanden och möjligheter. Kanada sysslar precis som Sverige med att försöka släppa beroendet av fossila bränslen till förmån för förnybar energi. Skulle man rösta om vilken internationell politiker som svenskar har högst förtroende för lär Kanadas liberale premiärminister Justin Trudeau hamna i topp. Ändå har CETA-motståndarna skrämts med demokratiunderskott.


Ett frihandelsavtal med Kanada borde ha varit fritt från kontrovers. Snarare borde vi vara tacksamma för att de vill ha ett avtal med Europa, som har haft skakig ekonomi, skulder och dålig tillväxt. De som röstade emot odlar en osnygg misstänksamhet mot en av våra närmaste allierade. EU är i stort behov av den ekonomiska stimulans som frihandel kan ge. Att svenska politiker försökte sänka CETA är i bästa fall plakatpolitik och i värsta fall självskadebeteende. Ibland är det vanlig okunnighet som legat bakom hetsen mot frihandelsavtalen. Ända sedan början av 80-talet har Sverige exporterat mer än vi importerat. Att undanröja hinder för handel är en svensk vinst. Rätt enkel matte.


Många av de handelshinder som finns idag kan stora företag komma runt, eftersom de har ekonomiska och juridiska resurser. Handelshinder kan vara oöverstigliga för småföretag med begränsade resurser. Frihandel gynnar ofta små företag mest, eftersom de inte bara kan handla själva, utan också få order som underleverantörer till större företag som ökar exporten. Vem får hjälp av ett frihandelsavtal? Någon som tillverkar en reservdel till en maskin som också används i Kanada. Någon som gör god ost.


Ett antal politiska beslutsfattare sysslar med att sabotera jobbskapande. Skåne är en favoritmåltavla. Kanske är det är lättare att se fördelar med en ekonomi som går över nationsgränser om man är verksam i Skåne än i Stockholm. Vi ser flödet för varor och tjänster med blotta ögat när vi reser över bron. För Örestad är CETA en vinstlott. Skåne är en företagsam region, men det har varit dåligt med draghjälpen. Stängda gränser har kostat regionen miljarder och hindrat nyetablering av företag. Det känns bra att Europaparlamentet inte sällade sig till jobbsabotörerna genom att blocka frihandel. De svenska parlamentariker som röstade emot får gärna förklara för sina väljare i till exempel Malmö, där arbetslösheten är hög, varför de inte ville skapa nya svenska och skånska jobb.


Kanske är plakatpolitik i Stockholm viktigare än jobbpolitik i Skåne.


Fredrick Federley (C)

Europaparlamentariker


Niels Paarup-Petersen (C)

Gruppledare i Malmö