Mikael Damberg (S), näringslivs- och innovationsminister. Foto: KRISTIAN POHLMikael Damberg (S), näringslivs- och innovationsminister. Foto: KRISTIAN POHL
Mikael Damberg (S), näringslivs- och innovationsminister. Foto: KRISTIAN POHL
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning. Foto: KRISTIAN POHLHelene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning. Foto: KRISTIAN POHL
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning. Foto: KRISTIAN POHL

Frågetecken kring Kristerssons utbildningspolitik

Publicerad

För att fortsätta pressa ner arbetslösheten och säkra resurserna till välfärden behöver Sverige rusta människor för att möta framtidens krav och tekniska utveckling. Moderaternas Ulf Kristterson har en del saker att förklara när han i dag besöker Skåne och Lund under tisdagen, skriver Mikael Damberg (S) och Helene Hellmark Knutsson (S).

På tisdag besöker moderatledaren Ulf Kristersson Lund och Skåne. Lunds universitet är ett av Sveriges mest respekterade lärosäten och ett nav i den kunskapsregion som Skåne utgör. Tisdagskvällens möte ger Kristersson tillfälle att redogöra varför Moderaterna valt att inte stötta de satsningar regeringen gör på bland annat 1 700 fler utbildningsplatser vid Lunds universitet och 1 160 fler utbildningsplatser vid Malmö universitet. Få saker kommer vara mer avgörande än utbildning för möjligheterna att bygga en hoppfull framtid för Sverige. Därför får det inte finnas frågetecken kring vilka satsningar regeringsbärande partier utlovar detta valår.

 

Såväl inom offentlig som privat sektor, både i välfärden och industrin, söker nu arbetsgivare med ljus och lykta efter folk att anställa. Det finns i dag över 100 000 lediga jobb som måste fyllas med personer med rätt kompetens. Inom tillverkningsindustrin ökade antalet företag som upplever brist på arbetskraft med 12 procentenheter senaste året. Mer än varannan industriarbetsgivare upplever nu bekymmer med att anställa. Regeringen tar utmaningen på allvar och har valt att prioritera satsningar på fler utbildningsplatser inom områden där bristerna är som störst. Riktade medel satsas bland annat på fler ingenjörer, sjuksköterskor och lärare. 

 

Som kontrast ser vi hur Moderaterna i bästa fall är otydliga och i värsta fall helt missar behovet av dessa utbildningssatsningar. Totalt skär man ner 2,3 miljarder kronor på utbildningsområdet under 2018. Går man igenom Moderaternas budget, som Ulf Kristersson själv arbetat fram, så finner man heller inga specifika satsningar på något av lärosätena i Skåne. På sammanlagt tre områden väcker den moderata utbildningsbudgeten frågetecken:

 

Fler högskoleplatser i Skåne. Genom regeringens politik tillförs Lunds universitet cirka 144 miljoner kronor, motsvarande 1 700 nya utbildningsplatser till år 2021. Högskolan i Kristianstad tillförs cirka 56 miljoner, motsvarande 715 nya utbildningsplatser. Malmö universitet tillförs cirka 90 miljoner, motsvarande 1 160 nya utbildningsplatser. Det är satsningar som inkluderar permanenta resurser för varje ny högskoleplats. Varför vill inte Moderaterna utlova motsvarande specifika satsningar på fler högskoleplatser i Skåne?

 

Ingenjörsplatserna. Sverige dras med en generell arbetskraftsbrist, men särskilt bekymmersam är bristen på ingenjörer. Regeringen investerar därför i över 2 300 nya utbildningsplatser på ingenjörsutbildningar. Moderaterna säger sig vilja ha fler ingenjörsplatser men missade att göra motsvarande satsning i sin budget. Trots den stora ingenjörsbristen och trots att kompetensförsörjningen är vårt största tillväxthinder just nu. I det fall Moderaterna korrigerar sin budget för att nu matcha ingenjörsplatserna, kommer omprioriteringen innebära neddragningar av andra utbildningsplatser?

 

Högre utbildning av god kvalitet i hela landet. Sveriges möjligheter att konkurrera globalt även på längre sikt kräver kvalificerade utbildningar i alla delar av landet. Därför bygger vi ut högskolan och inför ett nytt, mer heltäckande, system för kvalitetssäkring av högre utbildning och forskning. Vad är Moderaternas plan för att stärka utbildning och forskning i hela Sverige under nästa mandatperiod? Skattesänkningar kommer inte bygga Sverige starkt inför framtiden.

 

För att fortsätta pressa ner arbetslösheten och säkra resurserna till välfärden behöver Sverige rusta människor för att möta framtidens krav och tekniska utveckling. Det är med kunskap och kompetens Sverige kan konkurrera – inte låga löner och otrygga arbetsvillkor. 

 

Den svenska modellen bygger på goda möjligheter att kunna studera och få ett jobb. Det ska vi bygga vidare på. Under ett valår får det inte finnas några frågetecken kring regeringsbärande partiers budgetförslag eller beslutsamheten att rusta Sverige med fler utbildningsplatser och högre kompetens. Om Kristersson vill ingjuta hopp med sitt besök i Lund behöver han reda ut frågetecknen kring sitt partis utbildningspolitik.

 

Mikael Damberg (S)

Näringslivs- och innovationsminister

 

Helene Hellmark Knutsson (S)

Minister för högre utbildning och forskning

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag