Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försvarstalet för extratjänsterna håller inte

Carina Centrén, regionchef för Skåne och Blekinge Svenskt Näringsliv. Foto: PRESSBILD
Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert vid Svenskt Näringsliv. Foto: PRESSBILD

Sedat Arif (S) kallar vår kritik för ideologisk, och det är helt korrekt, replikerar Carina Centrén och Edward Hamilton vid Svenskt Näringsliv.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kommunalrådet Sedat Arif (S) gör ett tappert försök att försvara den uppenbart felriktade satsningen på extratjänsterna, men väljer inte att i sak bemöta uppgifter om satsningen eller att ge sin syn på våra förslag på konstruktiva åtgärdsförslag som skulle kunna göra skillnad på riktigt.

 

Fakta i målet är glasklara. De statliga extratjänsterna är kostsamma, ineffektiva och sannolikt meningslösa. Kostnaderna uppgår till hiskeliga 30 miljarder kronor för svenska skattebetalare fram till 2021 om nuvarande ordning står sig. 

 

 

Åtgärderna skulle möjligen vara försvarbara om de innebar en meningsfull sysselsättning, som Arif menar att de är. Men så verkar inte vara fallet. I Sydsvenskans granskning framgår tvärtom att många av deltagarna mer eller mindre sitter hemma med innehållslösa aktiviteter på grund av att Malmö Stad ville nå upp nå till en stor volym extratjänster före jul. Insatsen leder bevisligen inte heller till arbete: Endast en av tjugo går vidare från extratjänster till osubventionerat arbete, enligt Sveriges Kommuner och Landsting.

 

Kommunalrådet kallar vår kritik för ideologisk, och det är helt korrekt. För oss på Svenskt Näringsliv är det viktigt att arbetsmarknaden fungerar, att företagen har tillgång till den arbetskraft som behövs och att vi har ett skattetryck som gör våra företag konkurrenskraftiga. Att nå de målen försvåras när stora summor skattepengar slösas bort på åtgärder som inte leder till arbete.

 

 

Vi är inte ute efter att hacka på Malmö Stad. Många andra kommuner har använt extratjänsterna på kreativa sätt för att skyffla över kostnaden för arbetslösheten på staten, i stället för den egna kommunen. Vi tar gärna emot exempel på insatser som efter utvärdering visat sig vara lyckosamma, oavsett om de genomförts i Malmö eller någon annanstans. Ska vi lösa problemen behövs ett gott samarbete mellan näringsliv och politiken. Men försvarstalet för extratjänsterna håller helt enkelt inte. 

 

Nya initiativ krävs för att minska Malmö Stads arbetslöshet. Släpp in bemanningsföretag i förmedlingsarbetet, stärk drivkrafterna till arbete och se till att näringslivets möjligheter att skapa riktiga jobb prioriteras. Det borde vara fokus för den mittenkoalition som numera styr staden.

 

Carina Centrén

Regionchef Skåne och Blekinge Svenskt Näringsliv

 

Edward Hamilton

Arbetsmarknadsexpert Svenskt Näringsliv 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!