Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslumningen av Malmö fortsätter

Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö.Foto: PETER KROON
Ser man på helhetsbilden är denna förslumningspolitik ett stort problem för Malmös framtida välfärd, skriver Magnus Olsson (SD).Foto: JENS CHRISTIAN

Socialdemokraterna har nu börjat förslumma områden utan social problematik och som bär upp Malmös skattefinansierade välfärd. Löntagare, ungdomar och pensionärer ska gynnas framför socialbidragstagare i Boplats Syds kö, skriver Magnus Olsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Kvällsposten har via ett antal artiklar belyst den problematik som uppstår när upp till 32 procent av hyresgästerna i MKB:s nyproducerade lägenheter uppbär socialbidrag. Detta faktum pekar tydligt på den trend som Sverigedemokraterna länge varnat för, nämligen förslumningen av hela Malmö. Socialdemokraterna har inte haft någon politik för att motverka stadens sociala problem. Det nya är att man väljer att förslumma områden som traditionellt fungerat väl och som till stora delar bär upp Malmös skattefinansierade välfärd.

Ser man på helhetsbilden är denna förslumningspolitik ett stort problem för Malmös framtida välfärd. Redan i dag är det fler som lämnar Malmö och flyttar till andra svenska kommuner än antalet som flyttar till Malmö från resten av Sverige. Att områden där hyrorna är anpassade till löntagare, i stället inhyser socialbidragstagare, får konsekvensen att Malmö inte blir en attraktiv stad för löntagare.

Malmös löntagare och pensionärer söker sig ofta till trygga områden som kan fungera som en fristad från en hektisk vardag. Denna fristad raseras om den ska fyllas med de sociala problem som Socialdemokraterna inte hanterat under sina 26 år vid makten.

Dessutom är det en ekonomisk belastning för skattebetalarna när socialbidragstagare placeras i dyra nyproducerade lägenheter eftersom detta höjer boendekostnaderna och därmed stadens totala utgifter för ekonomiskt bistånd.

Socialdemokraterna och Liberalerna håller på att ta fram en markanvisningspolicy där det finns bestämmelser om att 15 procent av nyproducerade hyreslägenheter ska upplåtas till kommunen för uthyrning i andra hand och inom ramen för kommunens bostadssociala verksamhet. 

Utöver dessa 15 procent av alla nyproducerade lägenheter som går till socialbidragstagare, ska minst 60 procent av de nyproducerade hyreslägenheterna, enligt föreslagen markanvisningspolicy, förmedlas genom Boplats Syd. När löntagare ska hyra en lägenhet från MKB genom Boplats Syd, måste de ha en inkomst som motsvarar 1,5 gånger hyran. Socialbidragstagare har inte detta krav på sig, utan enligt föreslagen markanvisningspolicy, kommer det bli lättare för socialbidragstagare att få hyra dyra lägenheter genom Boplats Syd än vad det är för löntagare. 

Bortsett från att styret håller på att ta fram en markanvisningspolicy där syftet är att placera socialbidragstagare i nyproducerade lägenheter, finns det väldigt tuffa klimatkrav när lägenheten byggs, vilket också höjer kostnaderna för lägenheterna.

Styret tycks göra precis allting för att boendekostnaderna för socialbidragstagare ska öka. Samtidigt har styret placerat socialbidragstagare i nyproducerade lägenheter, vilket får löntagare att flytta bort från dessa fastigheter. 

Dessa förutsättningar som styret skapat visar att inriktningen är tydlig: Malmö ska vara en stad för bidragstagare, vilket i sin tur skrämmer i väg löntagare. SD i Malmö har lagt fram flera alternativa förslag för att undvika denna situation. 

Sverigedemokraterna har länge förordat att socialtjänsten ska försöka hitta bostäder för socialbidragstagare och hemlösa i andra kommuner där bostäder är mer tillgängliga och billigare. Vi vill satsa mer på återvandring och billigare boenden för nyanlända och inflyttade socialbidragstagare i form av både båtar och husvagnar. Malmö har helt enkelt inte råd att erbjuda någon lyx till bidragstagare.

Vi anser att egen försörjning från arbete eller CSN ska vara krav för att få teckna nytt hyreskontrakt med MKB, när en person flyttar till Malmö. 

Om medelklassen ska skyddas från de sociala problem som är Socialdemokraternas verk måste alla krav på att nyproducerade lägenheter ska tilldelas socialbidragstagare, avskaffas. Löntagare, ungdomar och pensionärer ska gynnas framför socialbidragstagare i Boplats Syds kö. Det räcker inte med att peka på EBO-lagens skadeverkningar. I stället krävs tuffa insatser, med syftet att på riktigt styra bort inflyttningen av nyanlända och socialbidragstagare från Malmö.

 

Magnus Olsson (SD)

Oppositionsråd i Malmö