Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslumning löser inte Malmös dyra hemlöshet

Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö.
Foto: PETER KROON / SD MALMÖ
Fel att på ett konstlat sätt sänka boendekostnaderna för att subventionera boenden för människor som egentligen inte har råd att bo i Sveriges tredje största stad, skriver Magnus Olsson (SD).
Foto: SHUTTERSTOCK

Sverigedemokraterna ser inte förslumning och en parallell bostadsmarknad som svaret på Malmös dyra hemlöshet. Vi kommer att ställa oss avvisande till programmet mot hemlöshet, skriver oppositionsrådet Magnus Olsson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På onsdag kommer kommunfullmäktige behandla ett program för att motverka hemlöshet i Malmö. Av flera anledningar ställer sig Sverigedemokraterna avvisande till detta program. En av de viktigaste anledningarna är att Boplats Syd kommer få ett uppdrag som innebär ett upprättande av en marknadsplats för andrahandsuthyrningar och inneboenden. 


Ett av problemen med detta förslag, är att andrahandsmarknaden är en marknad med stort extraarbete för fastighetsägarna. Om bolagen driver en marknadsplats som underlättar andrahandsuthyrning finns det en risk att fastighetsägare slutar lämna lägenheter till Boplats Syd för förmedling. I praktiken innebär förslaget ett inrättande av en marknadsplats med bostäder åt de som oftast inte arbetar. Alltså färre lägenheter för de som arbetar och har råd med en förstahandslägenhet. 


Ett annat problem med förslaget är att det skulle krävas stora resurser för att administrera en marknadsplats för andrahandsuthyrning på ett sätt som omöjliggör fusk. Boplats Syd skulle behöva upprätta strukturer för att hindra olovlig uthyrning av hyresrätt i andra hand, bostadsrätter och ockerhyror. Ett problem som arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö inte har kunnat hantera med sin sekundära bostadsmarknad som i slutet av 2019 hade 1 530 lägenheter. Om förvaltningen, med en budget på mer än 3 miljarder kronor, inte kan hantera en mindre sekundär bostadsmarknad utan att det uppstår utbrett fusk, är det självklart att Boplats Syd med mindre resurser inte kan hantera en större sekundär bostadsmarknad.


Ett tredje problem är att affärsidén bakom Boplats Syd AB är att köavgifterna endast ska finansiera administrationen av bostadsköerna. Även om Boplats Syd mot all förmodan skulle upprätta ett enormt byråkratiskt maskineri för att driva en andrahandsbostadsmarknad, är frågan hur den ska finansieras och av vem. 


Delar av den kritik vi lyfter har Boplats Syd också framfört i sitt yttrande till förslaget på program för att motverka hemlöshet. Kritiken har negligerats helt och hållet, trots att innehållet i synpunkterna omöjliggör förslaget om att Boplats Syd ska upprätta en marknadsplats för andrahandsuthyrningar. 


En annan brasklapp är att idén om bostadsförmedling efter kötid, vilket är grundläggande för Boplats Syds verksamhet, krockar med konceptet om en bostadsmarknad för andrahandslägenheter. Den som hyr ut i andrahand väljer ju själv sin hyresgäst och behöver inte ta hänsyn till några köer. Ett problem som inte ens behandlats i handlingsplanen till program för att motverka hemlöshet. 


Sverigedemokraterna vill se låga boendekostnader. Däremot är det fel om man på ett konstlat sätt sänker boendekostnaderna för att subventionera boenden för människor som egentligen inte har råd att bo i Sveriges tredje största stad. 


60 procent av Malmös hemlösa är födda i ett annat land än Sverige. 43 procent har inte svenskt medborgarskap. 19 procent saknar svenskt medborgarskap och har varit i Sverige mindre än tre år. Detta innebär att en mer restriktiv invandringspolitik samt en effektiv arbetsmarknads- och integrationspolitik på sikt borde resultera i att alla Malmöbor får en bostad, till skillnad från de hemmasnickrade förslag som man hittar i Socialdemokraternas program för att motverka hemlöshet.


Sverigedemokraterna ser inte förslumning och en parallell bostadsmarknad som svaret på Malmös dyra hemlöshet. Det som måste göras är att se till att fler kommer i jobb då alla som har arbete i Malmö oftast har råd med en bostad. 


Förslaget om att Boplats Syd ska upprätta en marknadsplats för andrahandsuthyrningar visar att styret till varje pris vill förhindra den sociala statushöjning som Malmö genomgår. Ett steg i rätt riktning som innebär att Malmö blir en stad där det kommer att bli svårt att få en bostad om man inte arbetar. Det kommer bli svårare att som nyanländ eller bidragstagare att packa väskorna och flytta till Malmö. Det är den linjen Malmö måste driva.


Magnus Olsson

Oppositionsråd i Malmö