Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förlossningsvården måste ta del av välfärdsmiljarderna

Miljöpartiet vill se kraftfulla satsningar på mödra- och förlossningsvården, skriver Isabella Lövin (MP) och Mätta Ivarsson (MP).Foto: SHUTTERSTOCK
Isabella Lövin (MP), språkrör.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Mätta Ivarsson (MP), gruppledare i Region Skåne.Foto: JENNIE LARSSON

Att alla gravida har rätt till en trygg förlossningsvård borde vara en självklarhet, skriver Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och partiets gruppledare i Region Skåne Mätta Ivarsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att föda barn är en unik händelse. För många är förlossningen en av de starkaste upplevelserna i livet. Men tyvärr känner allt för många att det som borde förknippas med glädje och trygghet i stället orsakar oro och ångest. Så ska det inte behöva vara.

För Miljöpartiet är en välfungerande förlossningsvård en fråga om både jämställdhet och jämlikhet.

 

Ingen ska behöva lida i onödan. I dag nås vi av allt för många vittnesmål från nyförlösta som sökt hjälp men inte blivit lyssnade på. Det kan handla om förlossningsdepressioner eller att tvingas leva år efter år med smärta utan att få hjälp. För en del blir besvären outhärdliga.

 

Miljöpartiet har i regeringsställning förstärkt mödra- och förlossningsvården med riktade satsningar. Men mer måste göras.

 

För att den gravida ska känna sig trygg hela vägen, från pluset på stickan till efterkontrollen, vill vi att vården ska bli mer sammanhållen. Graviditet, förlossning och den första tiden efter måste ses som delar i en helhet. 

 

Här i Skåne har Miljöpartiet drivit igenom att Region Skåne ska utreda hur gravida med förlossningsrädsla ska kunna få träffa samma barnmorskor från mödravården via förlossning till eftervården. Det är en metod som är framgångsrik både i Danmark och i Stockholm för att hjälpa de som är rädda eller känner oro inför förlossningen. Dessutom har metoden visat sig minska både antalet kejsarsnitt och skador.

 

Att alla gravida har rätt till en trygg förlossningsvård borde vara en självklarhet. Det är den gravidas behov och önskemål som måste stå i centrum. Miljöpartiet vill därför se kraftfulla satsningar på mödra- och förlossningsvården:

En barnmorska per födande. Det är inte rimligt att barnmorskor måste ta hand om flera aktiva förlossningar samtidigt. Genom att satsa på bättre arbetsvillkor och utöka möjligheten till betald vidareutbildning för sjuksköterskor kan fler fås att arbeta inom förlossningsvården.

 

Minska risken för förlossningsskador. Förlossningsvården måste ges bättre förutsättningar för att förebygga förlossningsskador. Den som drabbas av en graviditets- eller förlossningsskada måste få bättre uppföljning, med fler besök hos hälso- och sjukvården.

Förbättra vården för särskilda riskgrupper. Utrikes födda kvinnor löper högre risk att fostret dör eller att själva drabbas av komplikationer under förlossningen. Även kvinnor med missbruksproblematik och äldre förstföderskor tillhör riskgrupper. Därför vill Miljöpartiet att gravida i dessa grupper erbjuds hembesök inför barnets födsel.

 

Den skånska förlossningsvården har de senaste åren utvecklats i snabb takt. Medarbetarna på förlossningsavdelningarna gör ett fantastiskt jobb för att minska antalet bristningar och förbättra mottagandet.

Men många gånger arbetar personalen i uppförsbacke. När vi pratar med barnmorskor och chefer ute i verksamheterna får vi gång på gång höra samma sak: det krävs mer resurser!

 

Samma slutsats drar också den expertgrupp som tagit fram konkreta åtgärder för att minska andelen dödfödda barn i Skåne.

 

Expertgruppen har presenterat en rad förslag som kan förbättra den skånska förlossningsvården. Ökad tillgänglighet, bättre bemanning, en mer välkomnande vård och bättre kontroller är några åtgärder. Dessutom föreslår expertgruppen att sjukhusen ändrar sina rutiner och erbjuder igångsättning från vecka 41+0. 

 

Men inget av det här kan bli verklighet om inte mer resurser tillförs den skånska förlossningsvården. Därför ser Miljöpartiet i Skåne det som självklart att delar av de välfärdsmiljarder som nu tillfaller regionen satsas på förlossningsvården.

 

Det finns inte tid att vänta. Förbättringarna behövs här och nu. Ingen ska behöva uppleva att förlossningsvården inte har tid eller resurser att lyssna på den som är gravid.

 

För oss i Miljöpartiet är det en självklarhet.

 

Isabella Lövin (MP)

Språkrör

 

Mätta Ivarsson (MP)

Gruppledare i Region Skåne