Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förlossningsvården kräver långsiktighet

Vi arbetar målmedvetet med att säkerställa en god, trygg och säker förlossningsvård, skriver alliansen i Skåne.Foto: SHUTTERSTOCK
Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: ANNIKA PERSSON
Anna Mannfalk (M), regionråd och 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: PRESSBILD
Birte Sandberg (C), regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: PRESSBILD
Per Einarsson (KD), regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: JENS CHRISTIAN

Det skulle vara välkommet om regeringen vidtog åtgärder för att utbilda fler barnmorskor, då det i dag råder brist på barnmorskor i hela landet, skriver alliansen i Skåne i en replik till Isabella Lövin (MP) och Mätta Ivarsson (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I sin debattartikel på Kvällsposten Debatt skriver Miljöpartiet om vikten av en god och fungerande förlossningsvård. För oss i alliansen i Region Skåne är det en självklarhet att förlossningsvården är en prioriterad verksamhet. Alla kvinnor i Skåne ska känna sig trygga när de väntar barn och medarbetarna ska ges bästa möjliga förutsättningar för att göra ett så bra arbete som möjligt. Det gör man inte genom punktinsatser i form av engångssummor, vilket är kärnan i Miljöpartiets förslag. En fungerande verksamhet kräver förutsägbarhet och kontinuitet i finansieringen.

 

Vi arbetar målmedvetet med att säkerställa en god, trygg och säker förlossningsvård.  Antalet dödfödda barn ligger på en låg nivå i Skåne, men trots det något högre än i riket. Därför har vi tagit fram en strategi för att minska antalet dödfödda barn. I januari beslöt hälso- och sjukvårdsnämnden att strategin ska implementeras på våra sjukhus. 3,1 miljoner kronor har anslagits för att möjliggöra detta.

 

Genom en nationell överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Regioner samt regeringen får Region Skåne dessutom ett riktat statsbidrag för att förbättra förlossningsvården. Pengarna går som vanligt till sjukhusförvaltningarna i samband med att Region Skånes budget fastställs. Processen har sett ut på samma sätt i många år. Detta bör Miljöpartiet, som varit en del av styret i 16 år, känna till.

 

Efter många turer har riksdagen beslutat att dela ut 7,5 miljarder kronor till Sveriges kommuner och regioner, vilket förefaller att vara en engångssumma, om inte Isabella Lövin (MP) kommer med andra besked. Skulle Region Skåne få ännu mer pengar för att bidra till en förbättrad hälso- och sjukvård så är det givetvis välkommet. Det skulle också vara välkommet om regeringen vidtog åtgärder för att utbilda fler barnmorskor, då det i dag råder brist på barnmorskor i hela landet.

 

Allians för Skåne kommer inom kort att presentera en tilläggsbudget. I den finansierar vi satsningar för 2020 som bidrar till att korta köerna så att fler skåningar får vård så fort som möjligt. Här krävs punktinsatser för att snabbt avverka köer. Långsiktiga lösningar kräver dock en långsiktig finansiering. 

 

Utgångspunkten är att det tidigare nämnda statsbidrag som utbetalas för att förbättra förlossningsvården nyttjas fullt ut och på bästa möjliga sätt. Det ger förlossningsvården förutsättningar att planera framåt, i trygg förvissning om att det kommer pengar också nästa år och där varje sjukhusstyrelse måste aktivt arbeta med att förbättra förlossningsvården.

 

Gilbert Tribo (L)

Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden 

 

Anna Mannfalk (M)

Regionråd och 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden 

 

Birte Sandberg (C)

Regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Per Einarsson (KD)

Regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden