En för den medborgerliga rättsstaten helt grundläggande princip är att staten ska inneha våldsmonopol. Det innebär att den aldrig kan godta premissen eller vidta åtgärder som på något sätt legitimerar att gäng eller klaner brukar våld mot varandra.
Att privatpersoner går in och medlar mellan kriminella gäng är en sak, men det allmännas företrädare får aldrig någonsin göra någonting sådant. Vare sig det är avsikten eller inte kommer ett sådant förfarande att ge legitimitet åt gängens och klanernas maktstrukturer och åt den organiserade brottsligheten. Om statliga företrädare medverkar vid förhandlingar som syftar till att strängt förbjuden verksamhet ska upphöra har staten på förhand vikit ned sig och öppnat dörren för en nygammal samhällsmodell: klansamhället.
Polisregion Syds chef och Malmö stad har tydligen en annan syn på saken. I Dagens Nyheters granskande reportage om den krisartade situationen för Polisen i Malmö ställer sig både regionpolischefen Annika Stenberg och kommunstyrelseordföranden Katrin Stjernfeldt Jammeh (s) bakom att staten genom medlingsinsatser ska försöka förmå gängen att sluta fred. Det budskap som det allmänna framför genom dessa språkrör är omvälvande på ett sätt som de själva inte tycks inse. Eftersom blodsfejderna inte i första hand är individuella, utan står mellan olika grupper och storfamiljer, ges en särskild legitimitet åt en samhällsstruktur som i princip övergavs i Norden under medeltiden.
Är det en inblick i Sveriges framtid som vi bjuds på genom uttalandena från polis och kommun? Förstår dessa representanter vilka följderna blir av vad de säger? Är det hänvändelser till maffia- och klanledare som ska gälla framöver om man vill få någonting uträttat?
Regionpolischefen och kommunstyrelsens ordförande tycker förstås inte att medling av det här slaget innebär någon anpassning till den undre världens logik. Att försöka få människor att samtala med varandra och lösa sina trätor fredligt kan väl aldrig vara fel?
Jo, det är faktiskt precis vad det kan vara. Oerhört fel. Vi måste stå upp för sammanhållningen och för att inga andra spelregler än de som gäller i den demokratiska medborgarstaten ska få styra det allmännas agerande. I synnerhet i dessa tider, då gängrelaterade mord och skottlossning har blivit vardagsnyheter i Malmö. Att de högsta företrädarna för polisens regionala organisation och för Malmö stad öppnar för en annan typ av samhälle är illavarslande. Men en sak är säker: Medborgarna har inte gett er mandat att förhandla bort rättsstaten.
Ilan Sadé
Partiordförande för Medborgerlig Samling
Fredrik Sander
Medlem i Medborgerlig Samling, Malmö