Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föreningar som får bidrag ska behandlas likvärdigt

Ewa Bertz (L), kommunalråd i Malmö.Foto: DAVID JOHANSSON
Malmö stadshus.Foto: JENS CHRISTIAN

Som liberal är det viktigt att utgå ifrån individens behov och önskningar. Detta gäller även fritidsaktiviteter för Malmöborna, skriver Ewa Bertz (L) i en replik till flera kristdemokrater.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På Kvällsposten Debatt skriver tre stycken kristdemokrater och kritiserar bland annat den politik som bedrivs i Malmö fritidsnämnd gällande bidragsgivningen till trossamfund. I artikeln utkrävdes också att Liberalerna i Malmö förklarar sin ståndpunkt och bemöter deras kritik. 

 

Som ordförande för fritidsnämnden och kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter är en del av mitt uppdrag att kontrollera att Malmös skattepengar används på ändamålsenligt vis – alltså att det ska komma till gagn för Malmöborna.  

 

Under år 2019 har jag därför som en del av kommunledningen drivit arbetet framåt gällande det demokratikrav som antogs av kommunfullmäktige i våras. Under år 2020 kommer det arbetet vidareutvecklas genom att alla föreningar som bedriver verksamhet riktade till barn och unga begär in utdrag ur belastningsregistret på sina ledare. 

 

Vidare ska kontroll ske så att föreningslokaler är funktionshinderanpassade och godkända ur brandskyddssynpunkt. Allt i enlighet med att säkerställa att stadens ekonomiska resurser bidrar till ett levande, tryggt och tillgängligt föreningsliv. 

 

Det är viktigt att skilja på fritidsaktiviteter som erhåller bidrag från fritidsnämnden i Malmö och trossamfund som utövar sin trosuppfattning och som får sin ekonomiska stöttning av sina medlemmar och genom statsbidrag. Vill trossamfundet erbjuda sina medlemmar fritidsverksamhet så får detta bekostas av de medel som inkommer ifrån medlemmarna. Precis samma som gäller för Svenska kyrkans aktiviteter som inte kommunen ger bidrag till. Jag för min del tycker att samfunden på många sätt gör ett viktigt arbete och att dessa ska behandlas likvärdigt. 

 

Önskar någon bedriva en förening inom någon fritidsverksamhet så är det alltid välkommet i Malmö. Det finns regler och tillvägagångssätt för registrering av förening och bidragsansökan. Uppföljning sköts sedan på tjänstemannanivå. Även här ska alla föreningar behandlas likvärdigt. Detta kallar KD för ”meningslös byråkrati”. 

 

Som liberal är det viktigt att utgå ifrån individens behov och önskningar. Detta gäller även fritidsaktiviteter för Malmöborna. För att uppfylla detta har vi föreningslivet till vår hjälp. Dessa gör ett otroligt arbete och ska naturligtvis få ersättning för det. Då är det viktigt att alla känner att de behandlas på ett likvärdigt sätt och att reglerna är tydliga. 

 

Skillnaden mellan Liberalerna och Kristdemokraterna blir väldigt tydligt i artikeln, då det framkommer att KD står bakom trossamfunden vad de än bedriver för verksamhet. Liberalerna står bakom den enskilde individen och dess val, detta är utgångspunkten i bidragsgivningen. 

 

Ewa Bertz (L)

Kommunalråd i Malmö för demokrati och mänskliga rättighet samt ordförande i Malmös fritidsnämnd