Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkvalda ska inte ha munskydd i debatten

Claudia Velásquez (V), ordförande Vänsterpartiet Helsingborg.
Foto: PRESSBILD
Helsingborgs rådhus.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

Vänsterpartiet i Helsingborg kräver en snabb lösning på problemet med att Helsingborgs fullmäktige inte har en fungerande IT-lösning för alla ledamöter under pandemin, då vi anser att den demokratiska processen inte kan vänta mer, skriver Claudia Velásquez (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag tisdag är det kommunfullmäktige i Helsingborg, men det blir återigen med en decimerad församling. Regeringens förbud mot allmänna sammankomster med mer än 50 deltagare omfattar inte fullmäktiges möten, men många kommuner valde ändå liksom Helsingborg i våras genom en tillfällig överenskommelse mellan partierna i fullmäktige att minska antalet ledamöter på sammanträdena. Självklart skulle Vänsterpartiet ansluta sig till denna överenskommelse för att minimera hälsorisker. Tillsammans med de andra politiska partierna skrev vi på överenskommelsen den 30 mars. 

Under coronakrisen har ett antal kommuner antingen genom digitala lösningar eller genom att boka en större sal återigen haft fullmäktigemöten med hela kommunfullmäktige representerat. Men eftersom staden som blev utsedd till bästa IT-kommun 2015 och även är med och tävlar om att vara en av Europas mest innovativa städer 2020, varken har ordnat en distanslösning eller bokat in en större sal som exempelvis Stadsteatern, kommer alla folkvalda ledamöter i Helsingborg inte kunna tjänstgöra nu i september heller. 

Vänsterpartiet i Helsingborg anser att det är ett problem att de folkvalda ledamöterna inte kan befinna sig på plats för att debattera och fatta beslut.

Det pratades om att man jobbade med en lösning redan i mars månad men vi har hittills inte ens testat tekniken, inte heller har någon alternativ större lokal föreslagits. Det senare tycker vi skulle vara ett självklart alternativ, om tekniken anses alltför osäker. I detta läge har vi inte lust att fortsätta vara förståndiga. Vi kräver en snabb lösning på problemet, då vi anser att den demokratiska processen inte kan vänta mer.   

Vi har haft stort tålamod under dessa månader, kanske för stort.

Efter överenskommelsen har vi anpassat oss till rådande situation och accepterat läget månad efter månad, men det är verkligen inte demokratiskt att inte alla ledamöter får delta.

Det medför att viktiga frågor inte blir ställda av oss i oppositionen, att missförhållanden kan sopas under mattan och bekvämt nog blir inaktuella efterhand som tiden går. Alla invalda ska få säga sin mening. Vi ska inte behöva känna som om vi har munskydd i debatten med pandemin som ursäkt.

Helsingborgs medborgare efterfrågar transparens och korrekta demokratiska processer. På senaste åren har det varit flera beslut som har resulterat i att förtroendet för oss politiker och den lokala demokratin har blivit skadad. Exempelvis kan vi nämna planerna om att bygga Landborgsgaraget samt planerna om att sälja Helsingborgs alldeles egna energibolag, Öresundskraft. Medborgare har ifrågasatt dessa beslut och gjort sina röster hörda genom namninsamlingar och en folkomröstning.

Det återstår att göra allt i vår makt för att vinna tillbaka förtroendet för politiken oavsett politisk färg.


Claudia Velásquez (V)

Ordförande Vänsterpartiet Helsingborg och ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige