Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkomröstningen i Vellinge handlar om missnöje med M

Henrik Thorsell (L), gruppledare i Vellinge kommunfullmäktige.Foto: JENS CHRISTIAN
Ur ett liberalt perspektiv kan det inte vara Vellinge kommuns ansvar att bygga ett spa. Inte heller ligger det i kommunens kompetens att bygga hotell, skriver Henrik Thorsell (L). På bilden: Falsterbo strandbad.Foto: JENS CHRISTIAN

Den politiska oppositionen i Vellinge har gått samman och gjort gemensam sak i frågan om Naturum i Falsterbo. Det är en helt unik politisk händelse. Det svåra brukar sällan vara att göra bra affärer utan att avstå från de dåliga. Den insikten saknar Moderaterna i Vellinge, skriver gruppledaren Henrik Thorsell (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I drygt tre decennier har ett och samma parti, Moderaterna, styrt i Vellinge kommun. Tidigare med en överväldigande majoritet, de senare åren med minsta möjliga marginal. Nu väntar en folkomröstning som i stort beror på missnöje med kommunens ledarskap.

Sakfrågan handlar om att det så kallade Naturum som finns på Falsterbo Strandbad ska flyttas, personalen sägas upp och verksamheten avvecklas. Moderaterna kallar det för utveckling. I stället ska ett hotell och spa byggas i anslutning till Strandbaden och nuvarande lokaler omvandlas till konferens- och eventlokaler.

Folkomröstningen handlar om att bevara Naturum tills man vet om det finns förutsättningar för ett hotell eller inte.

Men Moderaterna i Vellinge har bråttom. De vill stänga ner redan 1 januari, innan eventuella utredningar kommer fram till hur konferens- och hotellbranschen ser på ett nytt hotell på stranden i Falsterbo. Att branschen just nu genomgår ett stålbad och konkurshoten hänger som tunga moln över i stort sett alla tycks undgått Vellingemoderaterna.

Oppositionen i Vellinge har gått samman och gjort gemensam sak. Det är en helt unik politisk händelse. 

Ur ett liberalt perspektiv kan det inte vara kommunens ansvar att bygga ett spa. Inte heller är ligger det i kommunens kompetens att bygga hotell. Det är inget nytt. Särskilt om inte ens proffs som Gästiskrögaren kan göra det speciellt lönsamt. 

Nyligen sattes punkt för Norregård, Falsterbos konferenshotell. Men allt behöver inte vara förgäves. På den korta tid Naturum verkat har verksamheten visat att fågelintresset är stort och det har dessutom satt kommunen på den svenska natur- och kulturkartan. I stället för att ge de anställda sparken vill vi rädda kvar den kompetenta Naturumpersonalen som gjort det tuffa jobbet och som snart står utan jobb och uppgift. Det är bedrövligt att de anställda lockats dit under falska förespeglingar. Vi trodde att Moderaterna var ärligt intresserade att visa upp vårt unika fågelliv, men (kv)ack så fel vi hade. Det visade sig att Moderaterna och Vellinge kommun fått Naturvårdsverket att betala för etableringen, närmare bestämt sju miljoner kronor. Nu, kort tid efter att verksamheten kommit i gång, har Moderaternas nya planer av förståeliga skäl retat upp Naturvårdsverket och fått flera andra naturorganisationer att protestera.

Förklaringen och bakgrunden till agerandet är att Moderaterna i Vellinge ville ha in lite pengar så att förlusterna för Strandbaden såg bättre ut än vad de var. Så var det med det moderata naturintresset. 

Naturum är en av Vellinges mest besökta attraktioner med cirka 50 000 besökare årligen. Men samtidigt har verksamheten gått med årliga underskott. Inget nytt i sig. Att entrén skulle vara gratis var en förutsättning. Det behöver inte vara fel på idén eller konceptet. När politiker leker affärsmän brukar det sällan bli rätt. Det svåra brukar sällan vara att göra bra affärer utan att avstå från de dåliga. Den insikten saknar Vellingemoderaterna. Det goda det fört med sig är att oppositionen har lagt bort andra motsättningar och enats i övertygelsen att tokigheterna och misstagen till stora delar kan förklaras av det moderata maktmonopolet som nu pågått i 30 år.

Moderaterna i Vellinge trotsar en folkomröstning om Naturum på egen risk.

 

Henrik Thorsell

Gruppledare i Vellinge fullmäktige