Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkhälsomyndigheten måste förstå elitfotbollen

Det finns siffror på att färre ungdomar lockas till idrotten under pågående pandemi. Är Folhälsomyndigheten redo att ta ansvar för sådana konsekvenser, skriver Erika Nilsson och Anders Fredriksson.Foto: SHUTTERSTOCK
Erika Nilsson, ordförande Damsektionen Vittsjö GIK.Foto: PRESSBILD
Anders Fredriksson, styrelseledamot Damsektionen Vittsjö GIK.Foto: ERIKA NILSSON

Inom svensk elitfotboll på damsidan försöker vi nu att sikta på att starta vår serie i slutet av juni och då utan publik. Men Folkhälsomyndigheten lämnar inga tydliga besked, skriver Erika Nilsson och Anders Fredriksson i styrelsen för damsektionen Vittsjö GIK.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronapandemin som nu plågar oss alla kommer skapa djupa sår inom de flesta områden i världen. I en sådan situation är det väldigt viktigt att myndigheter, organisationer, föreningar och företag genom dialog får en djup förståelse för den omvärld de aktörer lever i som man interagerar med. 

 

Då det gäller elitfotbollen har Folkhälsomyndigheten en bra bit kvar innan man kan interagera med varandra på lika villkor. Vad myndigheten har för uppdrag är fullständigt klart för oss; att hindra och hantera vidden av denna pandemi.

 

Det som myndigheten måste acceptera är idrottens roll i samhället och elitidrottens förutsättningar. 

 

Inom svensk elitfotboll på damsidan försöker vi nu att sikta på att starta vår serie i slutet av juni och då utan publik. Vi räknar med att kunna starta 27/6 och ändå hålla oss inom gränsen på 50 personer samlade med all personal och spelare samt ledare inräknade. Ändå visar myndigheten ingen förståelse för våra önskemål då man inte vill ge något klart och tydligt besked. För att seriestart skall kunna göras måste vi ha besked så fort som möjligt. I dagsläget säger myndigheten inte nej – men heller inte ja. 

 

Förberedelse är A och O och så länge vi inte får resa kan vi heller inte spela träningsmatcher och därmed riskerar vi skador. Ett besked är ett måste. 

 

Elitfotbollen inväntar också besked gällande publik. När kan vi vara fler än 50? Givetvis är allas hälsa viktig, det förstår vi och värdesätter. I Vittsjö är fotbollen stark och något som genomsyrar hela samhället, något som alla pratar om, gammal som ung. I vår publik finns många äldre och många ensamma. Fotbollen är den gemenskap man saknar, att sitta tillsammans på läktarna och heja fram laget i sitt hjärta. Frågan är om den publikyran vi byggde upp förra året tappas för att man inte får gå på match? Kommer intresset att svalna? Det vore en katastrof.

 

Ett argument använt av Folkhälsomyndigheten är att det skulle bli folksamlingar på sportbarer samt exponering då spelarna skall resa.

 

Sportbarer och deras hantering av besökare skall inte vara klubbarnas ansvar och myndigheten måste skilja på äpplen och päron. Om anställda på ett företag går på After Work, skall myndigheten anmoda företaget att lägga ned sin verksamhet då? 

 

Vidare reser fortfarande människor i sina arbeten och avlönade fotbollsspelare på elitnivå ska i detta ses som människor som utför tjänsteresor till olika destinationer.

 

Det som sker nu riskerar att vingklippa svensk elitfotboll i åratal och skada väl fungerande elitklubbar på ett sätt som kan leda till att de tvingas lägga ned. Elitfotbollen är det fönster genom vilket unga människor lockas till sporten i stället för till andra mer destruktiva aktiviteter. Den gemenskapen som föreningarna skapar hos både bredd- och elitlag är så viktig! Hur många ungdomar har inte fotbollen räddat från otrygga banor och ohälsa? Bara i Skåne har vi tre damlag och två herrlag i högsta ligan med en stark påverkan för de aktiva inom fotbollen, många barn och ungdomar i storstadsregionerna har kanske bara fotbollen och dess ledare att luta sig emot? 

 

Redan nu finns siffror på att färre ungdomar nu lockas till idrotten under pågående pandemi – är myndigheten redo att ta ansvar för sådana konsekvenser?

 

Vi respekterar Folkhälsomyndighetens uppdrag och kunskap men samma myndighet måste också förstå elitfotbollens förutsättningar, betydelse och konsekvenser som sker när fotbollen uteblir!

 

Erika Nilsson 

Ordförande Damsektionen Vittsjö GIK

 

Anders Fredriksson 

Styrelseledamot Vittsjö GIK

 

Samt övriga styrelsen