Flytta koranbränningen till skogen i stället

Sverige och Malmö har en lång historia av samförstånd, konfliktlösning och respekt för varandras olikheter. En koranbränning vill bara motverka det, skriver Nancy Sabrin Chouhaiber och Sali Chouhaiber.
Foto: SHUTTERSTOCK
Nancy Sabrin Chouhaiber, initiativtagare till namninsamlingen ”Nej till att bränna upp koranen”.
Foto: PRIVAT
Sali Chouhaiber, initiativtagare till namninsamlingen ”Nej till att bränna upp koranen”.
Foto: PRIVAT

Det är djupt beklagligt att staten tillåter bokbränning på allmän plats. Hat och misstro är inte välkommet i Malmö. Polisen borde skicka provokatörerna till Bokskogen i stället, skriver Nancy Sabrin Chouhaiber och Sali Chouhaiber, initiativtagare till ”Nej till att bränna upp koranen”.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige är ett fantastiskt land. För många människor är det en fristad i en orolig värld där vi tryggt kan leva tillsammans. Vi är inte alltid överens, vi tycker inte alltid likadant, men i Sverige har vi respekt för varandra och söker gemensamma lösningar som alla kan acceptera. Därför har vi också långtgående friheter och rättigheter men även skyldigheter.

En av de finaste rättigheterna är yttrandefriheten. Den ger oss alla rätten att säga vad vi vill. Nästan i alla fall. För eftersom Sverige är ett fantastiskt land har vi också förstått att det måste finnas gränser för vad som kan yttras. Den som bara är ute efter att sprida hat eller misstro mot grupper begår ett brott. I tider av ökade motsättningar är lagen om hets mot folkgrupp en av de viktigaste grundpelarna i att bevara det öppna, demokratiska och respektfulla samtalet och samhället.

För oss är det därför mycket märkligt och djupt beklagligt att staten ger två personer, vars enda syfte kan tolkas som just att sprida hat och misstro mot en specifik grupp, rätten att bränna böcker på allmän plats.

Polisen ger Dan Park, som nyligen dömdes för hets mot folkgrupp och en dansk högerextremist, Rasmus Paludan, tillstånd att bränna Koranen på öppen gata i Malmö. Det är ett tillstånd som framstår som helt absurt av många skäl.

Park och Paludan har öppet deklarerat att de tänker bränna Koranen i Malmö. Med tanke på att Park bland annat är dömd för att ha ställt ett hakkors och en burk märkt Zyklon B utanför en judisk församling, finns det en uppenbar risk att han genomför aktionen. Likaså har Paludan bränt Koranen på öppen gata i Köpenhamn. Det är tydligt att deras avsikt är att hetsa och provocera.

Om polisen menar att Park och Paludans grundlagsskyddade rätt till yttrandefrihet är så stark att de två nödvändigtvis ska få bränna Koranen på allmän plats, borde polisen med anledning av säkerhetsläget kunna hänvisa dem till Bokskogen. Det hade minskat risken radikalt för att det skulle uppstå upplopp i närheten.

Givetvis ska det inte behöva bli upplopp. Vi tar starkt avstånd från alla som ens överväger tanken att ta till våld på något sätt. Det bästa vore om alla valde att ignorera uppviglarna. Det är uppmärksamhet de söker och då ska ingen belöna dem med det.

Den tysk-judiske författaren Heinrich Heine sa redan på 1800-talet att ”där man bränner böcker bränner man snart även människor”. Vi vet alla hur rätt Heine fick när 1900-talet tog vid. Det är en moralisk och juridisk skyldighet för demokratiska stater att skydda minoriteter från förföljelse och övergrepp. Sveriges agerande i relation till Park och Paludan är en värdemätare på Sverige som moralisk stormakt och rättsstat.

I skrivande stund har vår namninsamling ”Nej till att bränna upp koranen” fått in över 6 000 underskrifter. Det är således inte bara våra åsikter och inte bara vår röst du läser, det är flera tusen röster som säger nej till onödiga och hatiska provokationer.

Sverige kan bättre än så här. Vi har en lång historia av samförstånd, konfliktlösning och respekt för varandras olikheter. Låt oss samtala och debattera vad vi tycker är rätt och fel med varandras ideologier, uppfattningar och religioner. Men låt oss också leva upp till de lagar och regler som vi gemensamt har bestämt. Allt annat är en skamfläck för vårt fina land.

Låt inte Malmö bli skådeplats för en planerad och medveten hets mot folkgrupp.


Nancy Sabrin Chouhaiber

Sali Chouhaiber

Initiativtagare till namninsamlingen ”Nej till att bränna upp koranen”


Missa inga nyheter från Sydsverige – ladda ner Kvällspostens app!