Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler skåningar är nöjda med sina vårdcentraler

Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG/KVP

Att hävda att Region Skåne lider av personalbrist är felaktigt, skriver Gilbert Tribo (L) i en replik till Ung Vänster i Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I sin debattartikel på Kvällsposten Debatt skriver Ung Vänster om den skånska sjukvården och målar upp en mardrömsbild som inte stämmer överens med verkligheten i Skåne. Det är minst sagt anmärkningsvärt. Det finns stora utmaningar inom hälso- och sjukvården. Det förnekar ingen överhuvudtaget. Men samtidigt genomförs ett omfattande förbättringsarbete varje dag av våra medarbetare som ska leda till en bättre och tillgängligare vård för alla.


Ung Vänster verkar ha missat att deras moderparti under förra mandatperioden varit ett stödhjul åt det föregående rödgröna styret och som bidragit till överlag en sämre ekonomi, en sämre tillgänglighet och slutligen – 300 färre vårdplatser i Skåne.


Att hävda att Region Skåne lider av personalbrist är felaktigt. Under förra mandatperioden ökade antalet anställda med cirka 3 200 personer. Förra året hade vi totalt 34 665 anställda. Det råder inte en brist på medarbetare, däremot en brist på specialistfunktioner som exempelvis psykologer och anestesisjuksköterskor.


Där behöver vi göra betydligt mycket mer för att attrahera rätt kompetenser till Skåne. Det försökte vi i Liberalerna tillsammans med Allians för Skåne göra genom att inrätta ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin, som dels skulle kunna betyda fler mottagningar i Skåne och därmed fler medarbetare som kan möta det vårdbehov som finns bland många barn och unga. Detta valde Ung Vänsters moderparti att fälla.


För den som följer sjukvårdsdebatten vet man att det sakta men säkert går åt rätt håll. Färsk statistik från Sveriges Kommuner och Regioner visar att köerna till operationer och första besök har kortats. Region Skåne uppfyller därmed kraven för att ta del av den nationella kömiljarden och nu tilldelas vi mer pengar som ska bidra till en ännu mer tillgängligare sjukvård.


Att säga att situationen på våra vårdcentraler inte är bättre är fel. En förstärkt primärvård är avgörande för att avlasta sjukhusvården. Det inser vi i L, som tillsammans med Allians för Skåne hittills satsat mer än 621 miljoner kronor på att just bygga upp vårdcentralerna – som återigen nedmonterades under förra mandatperioden, med stöd av Vänsterpartiet.


Enligt den nationella patientenkäten från SKR ser vi också att fler skåningar är nöjda med sina vårdcentraler och att tillgängligheten ökar. Den skånska sjukvården mår bra av en mångfald av aktörer – och där patienterna kan själva välja var de vill få sin vård. 

Patienternas makt och möjlighet till att välja ska vi värna om alla dagar i veckan, samtidigt som vi arbetar för en bättre sjukvård och en trivsam arbetsmiljö för våra medarbetare.


Gilbert Tribo (L)

Ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne