Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler hjärtan ska fortsätta att slå i Skånes sjukvård

Foto: SHUTTERSTOCK
Louise Eklund (L), regionråd i Skåne.Foto: PRESSBILD
Camilla Mårtensen (L), ordförande sjukhusstyrelsen Skånes universitetssjukhus.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Vi liberaler vill att Region Skåne ökar möjligheten för läkemedels- och medicintekniska företag att genomföra kliniska prövningar inom hälso- och sjukvårdssystemet, skriver Louise Eklund (L) och Camilla Mårtensen (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I Sverige lever omkring två miljoner personer, eller var femte svensk, med någon form av hjärt- och kärlrelaterad sjukdom. Den höga siffran kan verka nedslående men är ett resultat av att allt fler som drabbas av exempelvis hjärtinfarkt och stroke i dag överlever. Tack vare forskningsframsteg och förbättrade behandlingsmetoder kan många hjärtan fortsätta att slå. Det är fantastiskt. På bara 15 år har dödsfallen efter en hjärtinfarkt halverats. Möjligheten för patienten att få ballongvidgning är, tillsammans med tillgången till effektiva läkemedel som ACE-hämmare, viktiga förklaringar till de halverade dödstalen.

 

Sverige ligger bra till i internationella jämförelser när det gäller akut hjärtsjukvård och vid Skånes universitetssjukhus verkar några av Nordens främsta experter inom avancerad hjärtkirurgi. Det finns all anledning att känna stolthet och tacksamhet över de fantastiska insatser som medarbetarna vid vårt universitetssjukhus gör för hjärtsjuka barn och vuxna. Hit kommer patienter från hela landet om de behöver ett nytt hjärta. 

 

Skånes universitetssjukhus har Socialstyrelsens uppdrag att bedriva nationellt högspecialiserad vård för vuxna med medfödda hjärtfel. Här finns också ett av Sveriges två nationella centrum för barnhjärtkirurgi. På universitetssjukhuset opereras omkring 300 hjärtsjuka barn varje år. Inom barnhjärtkirurgin och barnkardiologin har det skett en fantastisk utveckling under de senaste decennierna. De flesta barn som föds med hjärtfel uppnår numera vuxen ålder. En förklaring till att fler överlever är just att barnhjärtkirurgin i Sverige har koncentrerats till ett fåtal sjukhus där spetskompetensen kan utvecklas. Det finns ett tydligt samband mellan goda resultat och antal utförda åtgärder.

 

För oss liberaler är det viktigt att Skånes universitetssjukhus behåller sina uppdrag inom högspecialiserad hjärtsjukvård och vidareutvecklar sin spetskompetens på dessa områden. Det tjänar hela landet på. Ett aktivt samarbete i Södra sjukvårdsregionen, som förutom Skåne även innefattar Halland, Kronoberg och Blekinge, är av stor betydelse för att upprätthålla den specialiserade sjukvården i Skåne. Men det handlar också om att stärka den kliniska forskningen. Det är dagens forskning som skapar morgondagens sjukvård. Forskningsinfrastrukturen ska utvecklas i nära samverkan med akademin och näringslivet. Vi liberaler vill stärka möjligheten att kombinera forskning med kliniskt arbete. En metod kan vara att ge Region Skånes forskande medarbetare öronmärkt tid för klinisk forskning.

 

En viktig del inom läkemedelsforskningen är kliniska prövningar där läkemedelsföretag testar och utvärderar effekterna av sina läkemedel. Förbättrade förutsättningar för kliniska prövningar är ett viktigt steg för att främja innovationer och tillväxt i life science-industrin i Skåne. Vi liberaler vill därför att Region Skåne ökar möjligheten för läkemedels- och medicintekniska företag att genomföra kliniska prövningar inom hälso- och sjukvårdssystemet, bland annat genom tydligare kontaktvägar och ökad digitalisering som ger företagen mer relevanta data.

 

Allt börjar med en idé. Dagens innovativa idéer kan vara självklara inslag i morgondagens hjärtsjukvård. När Lundaläkaren Inge Edler, tillsammans med fysikern Hellmuth Hertz, för nästan 70 år sedan genomförde världens första hjärtundersökning med ultraljud, anade nog ingen hur revolutionerande deras bedrift var. Med tiden och efter vissa förfiningar blev ultraljudundersökning en rutinmetod som gjorde det möjligt att på ett smärtfritt sätt ställa diagnos vid hjärtsjukdom.

 

I dag är en rad framstående forskare och kardiologer verksamma här i Skåne för att, i samma anda som Edler och Hertz, söka lösningar på dagens utmaningar inom hjärtsjukvården. Vi liberaler vill ge dem de bästa förutsättningar att fortsätta att forska och utveckla hjärtsjukvården. Så att fler hjärtan kan fortsätta att slå.

 

Louise Eklund (L)

Regionråd i Skåne

 

Camilla Mårtensen (L)

Ordförande sjukhusstyrelsen för Skånes universitetssjukhus