Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler än någonsin får hjälp mot psykisk ohälsa

Birte Sandberg (C), regionråd och ordförande i primärvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: BENGT FLEMARK
Per Einarsson (KD), regionråd och ordförande i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden.Foto: JENS CHRISTIAN
Caroline Hedenström (M), 1:e vice ordförande primärvårdsnämnden.Foto: PRESSBILD
Susanne Bäckman (L), ledamot i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden.Foto: PRESSBILD

Alliansen i Skåne har kommit i gång med en tillgänglighetssatsning inom psykiatrin och en särskild psykiatriambulans har tagits i bruk, skriver alliansens representanter i replik till Mätta Ivarsson (MP), Lena Östholm Munkberg (MP och Fredrik Hanell (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I sin debattartikel Alla vårdcentraler i Skåne ska ha tillgång till psykolog” frågar företrädare från Miljöpartiet om kampen mot den psykiska ohälsan bara är tomma ord? Miljöpartiet vet, precis som vi i Allians för Skåne, att fler människor än någonsin får hjälp med sin psykiska ohälsa. 

 

Men trots Region Skånes många skickliga och hängivna medarbetare ökar den psykiska ohälsan och trycket år hårt, vilket är sant. Men det är just därför som alliansen menar att man måste titta brett och agera på flera fronter, bland annat genom att rusta primärvården inom detta område. Det är ingen tillfällighet att alliansen i Region Skånes budget för 2020 tillför 250 miljoner till primärvården, utöver ordinarie uppräkningar. Fram till 2022 räknar vi med att tillföra primärvården minst en miljard kronor. Det är inte tomma ord, utan riktiga pengar och verkliga åtgärder som gör skillnad för alla skåningar.

 

Allians för Skåne ser det som mycket positivt att hjälp med psykisk ohälsa kan ges på vårdcentralerna, det är också en av våra ambitioner att det ska vara så. Vi ser dock inte att den hjälpen nödvändigtvis måste ges av en psykolog. Det finns andra som också är väl lämpade för uppgiften, till exempel gör kuratorer en stor skillnad för många människor med psykisk ohälsa.

 

Vi delar Miljöpartiets åsikt att man måste prata om de bakomliggande orsakerna till att den psykiska ohälsan ökar. Något vi också gör, för den psykiska ohälsan är i högsta grad ett samhällsproblem. Samtidigt känner vi oss tvungna att påminna Miljöpartiet om att de fram till förra valet varit med och styrt Region Skåne i hela 16 år, senast tillsammans med Socialdemokraterna. 

 

Det borde ha funnits tid för Miljöpartiet att prata, och agera, under den senaste mandatperioden. Vad vi nu ser i stället är ett alliansstyre som lyckas leverera ett ekonomiskt resultat som är bättre än det budgeterade, samtidigt som bland annat en tillgänglighetssatsning inom psykiatrin kommit i gång och en särskild psykiatriambulans tagits i bruk. Det är bra, men kan bli bättre och ska bli bättre! 

 

Därför kommer vi ha fortsatt fokus på primärvården, satsa på personalen och införa fler vårdval, ett verktyg som har visat sig vara synnerligen effektivt när det gäller att kapa vårdköer. 

 

Birte Sandberg (C)

Regionråd och ordförande i primärvårdsnämnden i Region Skåne

 

Per Einarsson (KD)

Regionråd och ordförande i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

 

Caroline Hedenström (M)

1:e vice ordförande primärvårdsnämnden 

 

Susanne Bäckman (L)

Ledamot i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden