Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fjärrvärmebolagen inte vana vid konkurrens

Per Jonasson, Vd vid Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.Foto: SANDRA BIRGERSDOTTER EK

Fjärrvärmebolagen är inte vana vid konkurrens på värmemarknaden, skriver Svenska Kyl & Värmepumpsföreningens Vd Per Jonasson i en replik till Kraftringens Vd, Sezgin Kadir.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi ska alla vara stolta över den svenska värmemarknaden. Tack vare fjärrvärmens övergång från olja till biobränsle, spillvärme och energiåtervinning från avfall tillsammans med en nästan exploderande övergång från direktverkande el och olja till effektiva och förnybara värmepumpar är vår energianvändning för uppvärmning en av de mest hållbara både i Europa och globalt.

I princip all el och fjärrvärme som förbrukas i Sverige är fossilfri. Vare sig man värmer sin bostad med fjärrvärme eller med hjälp av en värmepump har man gjort ett miljöriktigt val och att försöka väga dessa val emot varandra ur miljösynpunkt leder ofta till filosofiska diskussioner kring eventuella marginella skillnader i vissa specifika fall.

 

Byggregler måste vara teknikneutrala vilket innebär att de inte får styra mot ett visst val av teknik för att uppnå de krav på energieffektivitet som våra byggregler stipulerar. Isolering, energieffektiva fönster, ventilationsåtervinning, belysning och värmepumpar måste alla värderas likvärdigt utefter den energieffektivitet som uppnås. Ingen teknik är heligare än den andra, vilket EU tydligt stipulerat i sina energiprestandakrav. Det innebär, exempelvis, att om två uppvärmningsformer är miljömässigt likvärdiga ska inte byggreglerna premiera någon av dem.

 

När Sezgin Kadir på Kraftringen beskriver Boverkets byggregler som snedvridna genom att gynna värmepumpar är det utifrån hans föreställning om att hans produkt är miljömässigt överlägsen den konkurrerande produkten, nämligen elen och värmepumpen. Det är naturligtvis inte anmärkningsvärt, konkurrens på värmemarknaden är inget som fjärrvärmebolagen är vana vid och det är förståeligt att den investeringstyngda fjärvärmebranschen blir nervös.

 

Byggreglerna har inte och kommer inte, i de förslag som hittills presenterats gynna värmepumpar. Värmepumparna har sedan länge straffats med energihushållningskrav som legat 60 procent högre än de för fjärrvärmen. Nu föreslås en höjning till 160 procent vilket styr ytterligare mot fjärrvärme som tekniklösning. Att påstå att ett förslag som höjer kraven för värmepumpar möts med argumentet att just dessa krav snedvrider konkurrensen är därför, för oss, besynnerligt även om vi förstår fjärrvärmebranschens önskan om att försvåra för värmepumparna.

 

Vi hoppas och tror, trots allt, att Kraftringen har en så pass attraktiv produkt att man klarar sig på en numera konkurrensutsatt marknad, även utan Kadirs önskan om byggregler som premierar fjärrvärme.

 

Per Jonasson

VD vid Svenska Kyl & Värmepumpföreningen