Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finns risk för fusk vid utbetalning av stöd

Joakim Sandell (S), riksdagsledamot Malmö.
Foto: PRESSBILD

De allra flesta i Sverige gör rätt för sig, men det är ett faktum att ett antal kriminella aktörer ständigt letar efter nya sätt lura till sig våra gemensamma skattepengar, skriver riksdagsledamoten Joakim Sandell (S) i en replik till Torbjörn Tegnhammar (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag förstår desperationen bland många restaurangägare. Hotell och restauranger är bland de som drabbats hårdast ekonomiskt av pandemin. Många kämpar just nu hårt för sitt företags överlevnad och regeringen har därför både förstärkt och förlängt flera åtgärder. S-regeringen har till exempel utökat korttidspermitteringen, förstärkt omställningsstödet och omsättningsstöd samt infört ett nedstängningsstöd med mera.  

Att oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) i detta läge väljer sprida direkta felaktigheter på Kvällposten Debatt om vad finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt är mycket uppseendeväckande. Just nu betalas skattebetalarnas pengar ut så snabbt som är möjligt av myndigheter som har fått helt nya uppgifter, med stöd av lagstiftning som arbetats fram snabbt och aldrig tidigare har använts. Ingen ansvarsfull politiker kan förneka att risken för fusk är uppenbart. 

Tidigt under krisen gav regeringen i uppdrag till en utredare att analysera vilka risker för brott som kan vara förknippade med åtgärderna. Utredningen var tydlig: Behoven av förändringar i stödhanteringen var akuta. Tack vare utredningen har regeringen kunnat genomföra flera viktiga kontrollåtgärder. Det innebär tyvärr att utbetalningarna av vissa stöd inte går riktigt lika snabbt. För att överbrygga väntan på stöd förstärker vi möjligheten till likviditetsförstärkning.

Sverige befinner sig mitt i en pågående kris och vår ingång har genomgående varit att lyssna på alla förslag som kommer från företagare, branscher, fack, forskare, oppositionspartier med flera. Vi tar till oss av idéerna, analyserar och går vidare med förslag som bedöms lämpliga. I den bedömningen ingår självklart även risken för kriminellt utnyttjande.  

De allra flesta i Sverige gör rätt för sig, men det är ett faktum att ett antal kriminella aktörer ständigt letar efter nya sätt lura till sig våra gemensamma skattepengar. Min bild har hittills varit Moderaterna delat regeringens engagemang i att hindra kriminella från att tillskansa sig skattepengar. Det är min förhoppning att engagemanget mot brottsligheten fortsatt finns hos Moderaterna.  


Joakim Sandell (S)

Riksdagsledamot Malmö