Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Feministiska analyser ökar tryggheten

Josefine Thorén, ordförande FemHbg.Foto: PRESSBILD
Camilla Bergvall, vice ordförande FemHbg.Foto: PRESSBILD

Vi undviker gärna en debatt om att en typ av förtryck ska prioriteras över ett annat, skriver FemHbg i en replik till LUF Helsingborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Flera representanter från Liberala Ungdomsförbundet i Helsingborg har tagit replik på vår debattartikel ”Helsingborg är inte jämställt” på Kvällsposten Debatt.

Det gläder oss att LUF engagerar sig för ett tryggare Helsingborg. I vår artikel uppmanar vi stadens makthavare att göra feministiska analyser på strukturnivå för att skapa långsiktig trygghet för Helsingborgarna. I en intersektionell feministisk analys synliggörs hur olika maktordningar och förtryck samverkar, då den tar hänsyn till våra likheter och olikheter. Givetvis är hedersrelaterat våld och förtryck en del av den analysen. Vi har aldrig påstått något annat.

 

I vår debattartikel ger vi exempel på otrygghet i Helsingborg. Dessa är just exempel. Det finns givetvis fler aspekter av otrygghet, så som hedersrelaterat våld och förtryck, och som naturligtvis också måste ingå i stadens arbete för trygghet. Vi undviker gärna en debatt om att en typ av förtryck ska prioriteras över ett annat. Lidande och utsatthet går inte och bör inte jämföras på det sättet. Alla problem rotade i ett patriarkalt system hänger samman. Det är därför vi uppmanar till strukturella analyser och långsiktiga lösningar.

 

LUF Helsingborg skriver avslutningsvis i sin replik till oss att de vill se mer och fler konkreta åtgärder som leder till ökad trygghet och mer frihet för fler kvinnor oavsett bakgrund. Vi vill här påminna om att FemHbg är en lokal, ideell organisation. 

Det är LUF som tillhör ett nationellt politiskt parti med inflytande i riksdag, landsting och kommun. Vi har inte mandatet att införa mer och fler konkreta åtgärder, även om vi så klart skulle önska. Det är återigen också det vår debattartikel handlar om: att stadens makthavare bör ta ett helhetsgrepp om trygghetsfrågan så att fler perspektiv inkluderas och fler grupper får stöd av åtgärderna.

 

I stället för att kritisera lokalt engagerade eldsjälar föreslår vi att LUF Helsingborg tar diskussionen uppåt i sitt parti för att skapa de förutsättningar som krävs för att föreningar ska kunna engagera sig och vara en del av förändringen. Det finns fantastisk kompetens om hedersrelaterat våld i Helsingborgs civilsamhälle, bland annat i organisationer som Helsingborgs Kvinnojour, Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne och FreeZone. 

 

Vi hoppas att LUF framöver kommer att verka för att dessa organisationers kompetenser tas till vara på bästa sätt så att de inte går på knäna på grund av minskade bidrag.

 

Josefine Thorén

Ordförande FemHbg

 

Camilla Bergvall

Vice ordförande FemHbg