Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FemHbg får inte glömma bort hedersförtrycket

Amir Jawad, ordförande LUF Helsingborg.Foto: PRESSBILD
Alma Zepeda, förste vice ordförande LUF Helsingborg.Foto: PRESSBILD
Emilia Kulevska, styrelseledamot LUF Helsingborg.Foto: PRESSBILD
Saman Brim, styrelseledamot LUF Helsingborg.Foto: PRESSBILD

Det går inte att prata om trygghet, jämställdhet eller feminism utan att beröra den oerhört viktiga frågan om hedersrelaterat våld och förtryck, skriver LUF Helsingborg i en replik till FemHbg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Flera representanter för FemHbg skriver på Kvällsposten Debatt att Helsingborg inte är jämställt. Vi i Liberala Ungdomsförbundet Helsingborg kan instämma i den bedömningen – till en viss gräns. Men vi kan endast beklaga att FemHbg inte väljer att synliggöra den stora problematik som många kvinnor, med utländsk och annan kulturell bakgrund, varje dag behöver utstå, och vilka konsekvenser det får för Helsingborgs stad och samhället i stort.

 

Det är en självklarhet att tryggheten i Helsingborg behöver prioriteras, för både kvinnor såväl som män. Allt annat vore orimligt. Det behövs mer och fler konkreta insatser för att alla helsingborgare ska känna sig trygga. Där har vi i LUF Helsingborg varit en aktiv part i debatten och framfört flera förslag för ett bättre och tryggare Helsingborg. Vi har bland annat har föreslagit fler poliser i zoner som människor upplever som otrygga, fler ordningsvakter i centrala Helsingborg samt en förbättrad och förstärkt kommunal avhopparverksamhet för kriminella, med ett rehabiliterande syfte.

 

Men det går inte att prata om varken trygghet, jämställdhet eller feminism utan att beröra den oerhört viktiga frågan om hedersrelaterat våld och förtryck. Varje dag finns det en kvinna eller en tjej vars frihet berövas. Det tar sig form av att en, eller flera individer, oftast med en manlig bakgrund försöker, och där de för det mesta lyckas, kontrollera kvinnornas beteenden och levnadsvanor. 

 

Det kan bland annat leda till att kvinnor avstår från att utbilda sig, avstår från att vara verksamma på arbetsmarknaden, avstår från att ha en social umgänges- och bekantskapskrets och att kvinnor inte har råd med att skilja sig.

 

Och som en konsekvens av ovan hamnar troligtvis många kvinnor i en negativ cykel som präglas av ohälsa och ett liv i ofrihet. De kvinnor som gör motstånd mot denna osunda kultur förtrycks, skadas och i de allra mest extrema fallen mördas. Det är allt annat än acceptabelt. Problematiken är så pass komplex att varken polis eller socialtjänst kan redogöra för ett statistiskt säkerställt underlag då mörkertalet är så pass stort.

 

LUF Helsingborg vill se mer, och fler, konkreta åtgärder som leder till en ökad trygghet och mer frihet för fler kvinnor, oavsett bakgrund.

 

Därför sträcker vi ut handen till FemHbg och föreslår att vi tillsammans agerar för att engagera civilsamhället, politikerna och samhället i stort för att bidra till ett tryggare Helsingborg och där fler kvinnor, oavsett bakgrund, ska ha mer frihet och trygghet i vardagen. 

 

Amir Jawad

Ordförande LUF Helsingborg

 

Alma Zepeda

Förste vice ordförande LUF Helsingborg

 

Emilia Kulevska

Styrelseledamot LUF Helsingborg

 

Saman Brim

Styrelseledamot LUF Helsingborg