Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fastighetsbranschen har stort ansvar för omstarten

Fastighetsbranschen kommer att vara en av de viktigaste motorerna för att få i gång södra Sverige, skriver Susanne Rikardsson och Carl-Lennart Lagerström.
Susanne Rikardsson, Vd Fastighetsägarna Syd.Foto: PRESSBILD
Carl-Lennart Lagerström, affärschef Fastighetsägarna Syd.Foto: PRESSBILD

Våra medlemmar och de kommunägda bostadsbolagen måste få rätt förutsättningar för att framöver kunna lyfta fastighetsbeståndet. Då skapar vi fler varaktiga arbetstillfällen för omstarten, skriver Susanne Rikardsson och Carl-Lennart Lagerström vid Fastighetsägarna Syd.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De ekonomiska effekterna av coronakrisen är allvarliga men samtidigt finns det ljus i tunneln. Tittar man på varselvågen i Skåne, Blekinge och Kronoberg har kurvan plattats ut, trots att den ligger på en hög nivå. Vi ser att branscher är i kris och det finns varningstecken inom exempelvis tillverkningsindustrin. Samtidigt ser det ljusare ut i andra branscher. 

 

Fastighetsbranschen har under pandemin tagit ett stort samhällsekonomiskt ansvar. Mest debatterat har det statliga hyresstödet varit som innebär att staten matchar fastighetsägarens hyressänkning för perioden april-juni med som mest 25 procent av hyran. Om stödet används fullt ut kostar det statskassan 5 miljarder kronor. Viktigt att poängtera är att hyresvärdarna står för minst lika mycket för att kunna rädda verksamheter inom handel och restaurangnäring. Som branschorganisation har Fastighetsägarna tagit fram en avtalsmall till stöd för fastighetsägare när det gäller tillfällig hyresrabatt och vi kan konstatera att nästan 18 000 avtal troligtvis kommer att tecknas med hjälp av denna mall. 

 

Regeringen agerade snabbt med hyresstödet men den generella uppfattningen är att en förlängning av det nya stödet, omställningsstödet, är det mest effektiva verktyget för att fortsätta stötta drabbade branscher. Det är viktigt att lyfta blicken och arbeta för att skapa tillväxt och arbetstillfällen så att de ekonomiska hjulen börjar snurra normalt igen. Fastighetsbranschen kommer då att vara en av de viktigaste motorerna för att få i gång södra Sverige.

 

I en medlemsundersökning som vi skickade till de 20 största fastighetsägarna i Skåne, Blekinge och Kronoberg ställdes frågan om hur många sommarjobbare de planerat att anställa. Svaret från branschen är att det kommer att anställas hundratals över sommaren. Samhället har ett behov av omfattande investeringar i form av renoveringar och nyproduktion. Boverket uppskattar att renoveringar i miljonprogrammet kommer det innebära investeringar någonstans mellan 300 och 500 miljarder kronor. Storstadsavtalet innebär stora investeringar i nyproduktion av bostäder i främst Malmö, Helsingborg och Lund kommande år. Våra medlemmar tillsammans med de kommunägda bostadsbolagen och kommunerna måste få rätt förutsättningar för att lyfta fastighetsbeståndet. Då skapar vi fler varaktiga arbetstillfällen.

 

I dag ser vi en arbetslöshet på rekordnivåer och det är fullt förståeligt att många är oroade över sin privatekonomi. Det är alltid tacksamt att driva opinion kring generella hyresrabatter eller hyresfria månader. Kortsiktigt kan det verka som en tilltalande strategi men långsiktigt riskerar det att få förödande konsekvenser. Alla hyresgäster är beroende av att hyresvärden kan underhålla och förvalta sina fastigheter och på så sätt bidrar det till en ökad trygghet för alla. 

 

I samma enkätundersökning ställdes frågan om bostadshyresgäster varit i kontakt med hyresvärden för att diskutera hyresreducering eller anstånd med hyran med anledning av coronakrisen. En stor majoritet av hyresvärdarna svarade att de inte haft någon eller ytterst få frågor om detta. Även om vi inte ser tecken på ökade svårigheter att betala hyran i tid, har flera fastighetsföretag på eget initiativ vidtagit åtgärder för en sådan utveckling för att minska stressen för hushåll som kan hamna i en svårare ekonomisk situation. 

 

Rutiner vid uteblivna hyror har ställts om för att undvika automatiska inkassoärenden och möjligheter har skapats för individuella uppgörelser om anstånd och avbetalningsplaner. Tidningen Hem & Hyra presenterade för en tid sedan en undersökning som visar betalningsföreläggningar om avhysning hos Kronofogdemyndigheten har minskat kraftigt under coronakrisen. 

 

Bostadsmarknadens parter behöver hitta långsiktiga strategier för att säkerställa en robust bostadsmarknad som så fort som möjligt kan fortsätta göra nödvändiga investeringar i befintliga såväl som framtida bostäder. Fastighetsbranschen har ett betydande ansvar för sina hyresgäster och för omstarten av Sverige.

 

Susanne Rikardsson

Vd Fastighetsägarna Syd

 

Carl-Lennart Lagerström

Affärschef Fastighetsägarna Syd