Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Extremhögern utan lösningar på problem

Ana Süssner Rubin (V), toppkandidat till EU-parlamentet. Foto: PRESSBILD

Bara en konsekvent vänsterpolitik för jämlikhet kan slå tillbaka den högerextrema frammarschen, skriver Vänsterpartiets toppkandidat till EU-parlamentet Ana Süssner Rubin inför onsdagens politikerutfrågning Almebaren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När marknadskramare som Annie Lööf och Emmanuel Macron påstår sig vara miljöns bästa vänner betackar sig de unga klimataktivisterna för deras halvhjärtade omfamning. Liksom vi i vänstern. Vi ser att det behövs en långt mer kraftfull och radikal klimatpolitik. Klimaträttvisa kommer från vänster.

 

Det är marknadens och storföretagens vinsthunger och kortsiktighet, som Lööf och Macron vurmar för, som drivit fram en dystopisk klimatkris med tio år till deadline. En klimatkris som kräver en stor omställning av samhället för att framtiden ska finnas för kommande generationer. 

 

Vänsterpartiet vill omvandla den europeiska företagsinvesteringsbanken till att enbart stödja hållbara klimatsmarta verksamheter. Fossilindustrin och dess lobbyister ska inte få avgöra allas vår framtid. Inte en krona, inte en euro ska gå till oljebolagen och kapitalistiska miljöbovar som smutsar ned vår planet.

 

När Lööf och Macron dessutom påstår sig vara garanter emot högerextremismen som växer i Europa är även det grundfalskt. Arbetare som blivit av med värdiga villkor, som fått sina fackliga rättigheter indragna och ser strejkrätten hotad jublar knappast.

 

Europa har aldrig varit så rikt – och samtidigt har EU aldrig varit så ojämlikt. Ojämlikheten och högerextremismen hänger ihop som siamesiska tvillingar. De ökande klyftorna skapar splittring bland människor och utgör grogrund till ökat stöd för de högerextremister runtom i Europa som nu försöker ta över den politiska agendan, genom att sprida sitt hat mot migranter och flyktingar.

 

Bara en konsekvent vänsterpolitik för jämlikhet kan slå tillbaka den högerextrema frammarschen. Och bara en konsekvent vänsterpolitik med omfördelning av resurser från den rika eliten till vanligt folk, kan rädda klimatet och skapa ett hållbart samhälle. 

 

Det är mycket som står på spel i årets val. Vi vet att extremhögern mobiliserar men varken dom eller Lööfs nyliberala EU-gäng har lösningar på människors problem. De sprider ingen framtidstro, bara rädsla och otrygghet. Vi kan välja en annan väg. Låt oss sätta klimatet och människors trygghet ovan storföretagens kortsiktiga vinstintressen.

 

Vänstern behövs mer än någonsin i Europa. Därför ska du gå och rösta på söndag.

 

Ana Süssner Rubin (V)

Toppkandidat till EU-parlamentet