Lars Adaktusson (KD), EU-parlamentariker. Foto: OLLE SPORRONG/EXPLars Adaktusson (KD), EU-parlamentariker. Foto: OLLE SPORRONG/EXP
Lars Adaktusson (KD), EU-parlamentariker. Foto: OLLE SPORRONG/EXP
Jasenko Selimovic (L), EU-parlamentariker. Foto: HANS RUNESSON/SCANPIX SWEDENJasenko Selimovic (L), EU-parlamentariker. Foto: HANS RUNESSON/SCANPIX SWEDEN
Jasenko Selimovic (L), EU-parlamentariker. Foto: HANS RUNESSON/SCANPIX SWEDEN

Exportera rättssäkerhet till västra Balkan

Publicerad

En utvidgning av EU till västra Balkan är det säkraste sättet att få stopp på vapensmugglingen till Sverige och andra länder i unionen samt skjutandet i Malmö. EU måste exportera rättssäkerhet för att kunna bekämpa gränsöverskridande brottslighet, skriver EU-parlamentarikerna Lars Adaktusson (KD) och Jasenko Selimovic (L).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det finns många anledningar att utvidga EU till västra Balkan - Albanien, Bosnien och Hercegovina, F.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Kosovo, Montenegro och Serbien. Bland annat handlar det om EU:s säkerhet, ekonomisk utveckling och utjämning, flyktingsamarbete med länderna som ligger utmed den så kallade flyktingrutten, nya marknader för EU:s länder, förebyggande av rysk inblandning i regionen och solidaritet med länderna drabbade av kriget. 

 

Men dessa anledningar förblir ofta abstrakta, framförda av politiker som lever på molnfri höjd. Därför måste fördelarna av utvidgningen konkretiseras. Ett vardagsnära exempel är att utvidgningen av EU till västra Balkan är det säkraste sättet att få stopp på vapensmugglingen till Sverige och andra länder i unionen. Bara EU:s gemensamma rättsvårdande institutioner kan stävja den vapentrafficking som inte minst drabbat Malmö och andra svenska städer hårt.

 

Sedan några år har antalet dödsskjutningar ökat dramatiskt i Sverige i takt med att rivaliserande ligor börjat bekämpa varandra med allt kraftfullare skjutvapen. Det rör sig inte längre om några avsågade hagelbössor eller stulna jaktgevär. Idag hävdar unga narkotikalangare sina revir iklädda skottsäkra västar beväpnade med insmugglade militära automatvapen.

 

Kapprustningen lämnar förskräckande avtryck i brottsstatistiken. 2017 dödades 42 män i Sverige där skjutvapen var mordredskapet. Malmö är en av de städerna där skjutningarna händer ofta. Natten till den 3 januari 2017 sköts till exempel en 20-årig man till döds med 22 skott på Docentgatan. Andra platser i staden där hänsynslösa gängskjutningar med dödlig utgång utspelat sig är Amiralsgatan, Möllevångstorget, Kronetorpsgatan och Ramels väg.

 

En stor del av vapnen som används kommer från länderna i forna Jugoslavien. 25 år efter Daytonavtalet är regionen fortfarande en av de vapentätaste i Europa. Anledningen är givetvis att den enorma mängd militära vapen som användes i kriget fortfarande finns kvar i omlopp. Dessa vapen smugglas bland annat till Sverige och köps av kriminella. För några år sedan genomfördes en gemensam operation mellan bosnisk och svensk polis som bland annat stoppade en transport till Göteborg lastad med automatvapen, handgranater, revolvrar och pistoler. ”Sverige är Balkans största marknad” konstaterade Goran Glamocanin, åklagare i Banja Luka nyligen i Aftonbladet.

 

Förutom vapen som blev kvar från kriget beror smugglingen från västra Balkan också på ett svagt rättsväsende och avsaknad av starka juridiska institutioner, som det tar både tid och pengar att bygga upp. 

 

När EU-kommissionen i dag lägger fram sin tidsplan för utvidgningen av unionen innebär det samtidigt att hittills oanvända resurser kan sättas in mot vapensmugglingen när länderna väl är medlemmar. För som medlemmar får länderna på Balkan full tillgång till EU:s rättsliga samarbete. I detta ingår bland annat polissamarbete genom Europol och straffrättsligt samarbete genom Eurojust. För att inte tala om resurser som då kommer finnas tillgängliga för polisiärt samarbete och domstolsväsende.

 

Det paradoxala i dagens situation är att de kriminella kan strunta i gränserna och fortsätta sin dödliga hantering samtidigt som polis och åklagare är förhindrade att verka tvärs över dem. Den som till äventyrs därför är rädd för att de kriminella nätverken på något sätt skulle få friare spelrum när länderna på Balkan blivit medlemmar ser inte till hela bilden. Vapensmugglarligorna har redan allt för stort spelrum och tar sig lätt igenom gränserna med sina dödliga laster. Som medlemmar får emellertid länderna på västra Balkan tillgång till tyngden av hela EU:s mellanstatliga samarbete på polis och åklagarsidan. Vilket kommer göra smugglingen svårare och minska antalet vapen som smugglas. 

 

Smugglingen av vapen från västra Balkan måste stoppas. Det kan bara ske genom att länderna i regionen i god ordning blir medlemmar och i medlemskapet garanteras ett starkt, oberoende och transparent rättsväsende. Enbart genom att exportera rättssäkerhet till regionen kan vi garanteras att den illegala vapenimporten stävjas. Utan en utvidgning av EU till Balkan blir det omöjligt. 

 

Lars Adaktusson (KD)

EU-parlamentariker och EPP:s skuggrapportör för Kosovo

 

Jasenko Selimovic (L)

EU-parlamentariker (L) och ledamot i parlamentets delegation för förbindelserna med Bosnien och Kosovo

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag