Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Exportera rättssäkerhet till västra Balkan

Lars Adaktusson (KD), EU-parlamentariker.
Foto: OLLE SPORRONG/EXP
Jasenko Selimovic (L), EU-parlamentariker.
Foto: HANS RUNESSON/SCANPIX SWEDEN

En utvidgning av EU till västra Balkan är det säkraste sättet att få stopp på vapensmugglingen till Sverige och andra länder i unionen samt skjutandet i Malmö. EU måste exportera rättssäkerhet för att kunna bekämpa gränsöverskridande brottslighet, skriver EU-parlamentarikerna Lars Adaktusson (KD) och Jasenko Selimovic (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det finns många anledningar att utvidga EU till västra Balkan - Albanien, Bosnien och Hercegovina, F.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Kosovo, Montenegro och Serbien. Bland annat handlar det om EU:s säkerhet, ekonomisk utveckling och utjämning, flyktingsamarbete med länderna som ligger utmed den så kallade flyktingrutten, nya marknader för EU:s länder, förebyggande av rysk inblandning i regionen och solidaritet med länderna drabbade av kriget. 


Men dessa anledningar förblir ofta abstrakta, framförda av politiker som lever på molnfri höjd. Därför måste fördelarna av utvidgningen konkretiseras. Ett vardagsnära exempel är att utvidgningen av EU till västra Balkan är det säkraste sättet att få stopp på vapensmugglingen till Sverige och andra länder i unionen. Bara EU:s gemensamma rättsvårdande institutioner kan stävja den vapentrafficking som inte minst drabbat Malmö och andra svenska städer hårt.


Sedan några år har antalet dödsskjutningar ökat dramatiskt i Sverige i takt med att rivaliserande ligor börjat bekämpa varandra med allt kraftfullare skjutvapen. Det rör sig inte längre om några avsågade hagelbössor eller stulna jaktgevär. Idag hävdar unga narkotikalangare sina revir iklädda skottsäkra västar beväpnade med insmugglade militära automatvapen.


Kapprustningen lämnar förskräckande avtryck i brottsstatistiken. 2017 dödades 42 män i Sverige där skjutvapen var mordredskapet. Malmö är en av de städerna där skjutningarna händer ofta. Natten till den 3 januari 2017 sköts till exempel en 20-årig man till döds med 22 skott på Docentgatan. Andra platser i staden där hänsynslösa gängskjutningar med dödlig utgång utspelat sig är Amiralsgatan, Möllevångstorget, Kronetorpsgatan och Ramels väg.


En stor del av vapnen som används kommer från länderna i forna Jugoslavien. 25 år efter Daytonavtalet är regionen fortfarande en av de vapentätaste i Europa. Anledningen är givetvis att den enorma mängd militära vapen som användes i kriget fortfarande finns kvar i omlopp. Dessa vapen smugglas bland annat till Sverige och köps av kriminella. För några år sedan genomfördes en gemensam operation mellan bosnisk och svensk polis som bland annat stoppade en transport till Göteborg lastad med automatvapen, handgranater, revolvrar och pistoler. ”Sverige är Balkans största marknad” konstaterade Goran Glamocanin, åklagare i Banja Luka nyligen i Aftonbladet.


Förutom vapen som blev kvar från kriget beror smugglingen från västra Balkan också på ett svagt rättsväsende och avsaknad av starka juridiska institutioner, som det tar både tid och pengar att bygga upp. 


När EU-kommissionen i dag lägger fram sin tidsplan för utvidgningen av unionen innebär det samtidigt att hittills oanvända resurser kan sättas in mot vapensmugglingen när länderna väl är medlemmar. För som medlemmar får länderna på Balkan full tillgång till EU:s rättsliga samarbete. I detta ingår bland annat polissamarbete genom Europol och straffrättsligt samarbete genom Eurojust. För att inte tala om resurser som då kommer finnas tillgängliga för polisiärt samarbete och domstolsväsende.


Det paradoxala i dagens situation är att de kriminella kan strunta i gränserna och fortsätta sin dödliga hantering samtidigt som polis och åklagare är förhindrade att verka tvärs över dem. Den som till äventyrs därför är rädd för att de kriminella nätverken på något sätt skulle få friare spelrum när länderna på Balkan blivit medlemmar ser inte till hela bilden. Vapensmugglarligorna har redan allt för stort spelrum och tar sig lätt igenom gränserna med sina dödliga laster. Som medlemmar får emellertid länderna på västra Balkan tillgång till tyngden av hela EU:s mellanstatliga samarbete på polis och åklagarsidan. Vilket kommer göra smugglingen svårare och minska antalet vapen som smugglas. 


Smugglingen av vapen från västra Balkan måste stoppas. Det kan bara ske genom att länderna i regionen i god ordning blir medlemmar och i medlemskapet garanteras ett starkt, oberoende och transparent rättsväsende. Enbart genom att exportera rättssäkerhet till regionen kan vi garanteras att den illegala vapenimporten stävjas. Utan en utvidgning av EU till Balkan blir det omöjligt. 


Lars Adaktusson (KD)

EU-parlamentariker och EPP:s skuggrapportör för Kosovo


Jasenko Selimovic (L)

EU-parlamentariker (L) och ledamot i parlamentets delegation för förbindelserna med Bosnien och Kosovo