Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Europeiskt samarbete krävs för att bekämpa gängbrott

Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Jag oroas av att eventuella åtgärder som vidtas efter samtal om insatser mot gängbrottsligheten kommer att ske utifrån ett allt för snävt nationellt perspektiv, skriver Tomas Tobé.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Eftersom den organiserade kriminaliteten är allt mer gränsöverskridande räcker det inte med vad vi gör i varje enskilt land.  Menar vi allvar med att ta tag i brottsligheten borde vi nu även ta tydliga initiativ på Europanivå, skriver EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att det råder politisk samsyn om att skjutningarna och gängkriminaliteten är Sveriges största samhällsproblem är bra, men det som krävs nu är politiskt ledarskap. Ett stort antal förändringar behöver ske, men det är viktigt att perspektivet inte blir för smalt. Insatser på europeisk nivå kommer också att vara avgörande om vi ska bli framgångsrika i arbetet med att bekämpa brottsligheten.

 

Dagarna då två kvinnor miste livet i brutala skjutningar i Malmö och Stockholm har skakat Sverige. Utvecklingen är allvarlig. Enbart i år har 195 skjutningar ägt rum runtom i landet och våldet blir allt grövre. Sverige sticker också ut i jämförelse med andra länder, då det exempelvis sker tio gånger fler dödsskjutningar bland unga män jämfört med i Tyskland.

 

Den utbredda kriminaliteten får naturligtvis allvarliga konsekvenser. Den leder till dödsfall och skador. Kriminaliteten sprider otrygghet och gör att människor inte vågar gå ut eller inte vågar vittna. Ytterst hotar tillståndet vårt samhällskontrakt. 

 

Vi har även sett hur brottsligheten i Sverige drabbar våra grannländer och andra länder i Europa. Det har bland annat fått den danska regeringen att meddela att de avser förstärka skyddet av gränsen mot Sverige. I Finland misstänks två svenskar ha försökt mörda poliser. Svensk polis uppger också att kriminella svenskar utvecklar nätverk utomlands.

 

Sverige ska inte tillåta att vi förlorar hela områden till gängen och att vi blir ett avskräckande exempel internationellt.

 

Vi moderater har presenterat ett omfattande politiskt program för att trycka tillbaka gängen, och nyligen har Ulf Kristersson uppmanat regeringen att samarbeta för att snabbt få nödvändiga reformer på plats, förutsatt att regeringen verkligen är beredd att gå från ord till handling, vilket vore välkommet. 

 

Eftersom kriminaliteten är allt mer gränsöverskridande räcker det samtidigt inte med vad vi gör i varje enskilt land. Vi behöver också ha mer europeiskt samarbete om vi ska klara att verkningsfullt bekämpa brottsligheten.

 

Därför oroas jag av att eventuella åtgärder som vidtas efter samtal kommer att ske utifrån ett allt för snävt nationellt perspektiv. Missförstå mig inte, det mesta som behöver genomföras handlar om svensk lagstiftning och satsningar på hela vårt rättssystem, men det kommer inte att räcka. Menar vi allvar med att ta tag i brottsligheten borde vi nu även ta tydliga initiativ på Europanivå. Att möta den organiserade brottsligheten är enligt mig en av EU-samarbetets just nu mest centrala uppgifter, och särskilt viktigt för Sverige. Nedan initiativ borde tas omgående: 

 

Förstärk Europol. Sverige bör driva på för att resurserna till Europol fördubblas och att det gemensamma polissamarbetet ges ökade befogenheter, för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

 

Ökade insatser mot illegala vapen och narkotika. Europol bör särskilt arbeta för att stoppa smugglingen av vapen och narkotika, som göder gängkonflikterna i Sverige. Detta behövs som komplement till den gränsbevakning som huvudsakligen handlar om en kontrollerad invandring vid den yttre gränsen.  

 

Se till att den fria rörligheten inte missbrukas. Vi måste förhindra att EU-medborgare kommer till Sverige och begår brott och att svenska kriminella slår till i andra länder. Mer behöver nu göras för att EU-medborgare som begår brott i andra länder utvisas från landet där brottet begåtts och förbjuds inresa dit igen.

 

Låt nu inte arbetet stanna vid samtal och diskussioner – utan säkerställ att Sverige visar ledarskap tillsammans, även på europeisk nivå. Jag kommer i alla fall göra allt jag kan för att använda EU till att göra Sverige tryggare och sätta stopp för skjutningarna.

 

Tomas Tobé (M)

Europaparlamentariker