Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU flätar samman Öresundsregionen

Tina Acketoft (L), riksdagsledamot från Höganäs och EU-politisk talesperson.Foto: PRESSBILD

Riksdagsledamoten Tina Acketoft (L) från Höganäs skriver om EU:s roll för Öresundsregionen med anledning av Europadagen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den 9 maj 1950. De första stegen hade just tagits för vad som skulle komma att bli det mest effektiva fredsprojektet i historien. Efter två världskrig utgjorde människors längtan efter fred och frihet drivkraften i bildandet av den Europeiska unionen. 

I dag är många besvikna på EU. Som förväntat sig att EU skulle ha levererat mer. Och visst har vi problem att hantera – men ibland är det bra att reflektera över frågan: ”Vad har EU någonsin gjort för mig som skåning?”

 

Skåne och Själland är sammankopplat av historia och geografi. Öresund flätade ihop oss under århundraden. I dag är det EU som flätar samman oss. Detta är vår region, Öresundsregionen. Tillsammans kan vi dra till oss framgångsrika företag och stora forskningsanläggningar. För att skapa fler jobb i vår del av landet måste vi samarbeta över gränser. EU gör det lätt för oss.

 

Tack vare EU kan vi enkelt jobba i ett land och bo i ett annat. Mina barn kan studera utomlands och ändå komma hem och tvätta på helgen. Det europeiska samarbetet är inte alltid lätt men ändå påverkar det allas vår vardag till det bättre. EU säkerställer möjligheten att pendla mellan Skåne och Själland och har riktat skarp kritik mot ID-kontrollerna. Det var en tidsfråga innan Kommissionen förklarade lösningen olaglig vilket gjorde det omöjligt för regeringen att fortsätta med ID-kontrollerna.

 

Mat och dryck ligger nära varje skånings hjärta. Öresundsregionen är stor och dynamisk, här finns alla möjligheter för den skånska maten och drycken att utvecklas och fortsätta vara en central del av kulturen. Att livsmedelspriserna i Skåne har sjunkit med 20 procent sedan vi gick med i EU är också något att glädjas över för varje matglad skåning.

 

Brexit är en tråkig påminnelse om att utan EU så blir motsättningarna skarpare och att det finns tydliga förlorare. Hårda ord och konfrontationer präglar nu många samtal i Europa. Desto större anledning att fundera över hur vi kan utveckla EU och göra unionen bättre. Unionen måste moderniseras och reformeras och det sker bäst genom samarbete.

 

I EU pratar vi med varandra om våra problem. Ibland är tonen ansträngd men vi vet att vi behöver varandra. Tack vare EU kunde vi hitta ett nytt sätt att lösa problem som inte innefattade väpnade konflikter. Tillsammans blir vi friare, rikare och tryggare. Och den friheten, är alltid värd att försvara. 

 

Tina Acketoft (L)

Riksdagsledamot från Höganäs och EU-politisk talesperson