Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU får inte bli ett kapitalistiskt krigsprojekt

Jaime Gomez (Fi), kandidat till Europaparlamentet. Foto: PRESSBILD

Nationalistiska partier förnekar även ofta klimatkrisen. De inser inte att människan inte kan fortsätta att vara herrar över naturen, skriver Feministiskt initiativs skånska kandidat till Europaparlamentet Jaime Gomez inför onsdagens politikutfråning Almebaren i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter att Hitlers nazism och Mussolinis fascism hade blivit besegrat startade en gång i tiden resan för EU med ett avtal om kol och stål mellan Frankrike och Tyskland. Idén var att det genom handel skulle vara möjligt att förebygga krig. 69 år senare sitter ett barnbarnbarn till Mussolini i Europaparlamentet och hennes kusin kandiderar i dag till samma parlament. Detta visar att fascismen fortfarande är i liv i dagens EU.  

 

Så länge nationalismen och högerextrema krafter har tillgång till politisk makt är demokrati, fred och mänskliga rättigheter under attack. Det är precis det som händer nu i Europa. Nationalismen är ett säkerhetsproblem som EU måste bemöta. Det finns länder inom EU som genomför en politik som är en attack mot demokratin. Länder där nationalismen har tagit kontroll över statsapparaten. Länder som genomfört en politik där kvinnors rättigheter, så som rätt till abort, är på väg att förloras eller är starkt begränsade. Länder där yttrandefriheten förloras, där rättsstatsprincipen inte uppfylls och där asylrätten inte garanteras. Nationalistiska partier förnekar även ofta klimatkrisen. De inser inte att människan inte kan fortsätta att vara herrar över naturen. 

 

Nationalismen cementerar en patriarkal syn på kvinnor där deras roll är att reproducera barn för att hålla i liv fosterlandet. I deras världsbild är det inte fel att nedvärdera och sexuellt trakassera kvinnor, vilket vi även ser i Sverige hos SD:s toppkandidat som anklagas för sexuell ofredande. I deras värld är avhumanisering av människor på flykt ett dagligt arbete. 

 

Om jag ska beskriva EU med endast ett ord säger jag ”formbar”. EU är vad vi gör det till. Det kan mycket väl vara ett nationalistiskt och odemokratiskt projekt. Men det kan även vara ett freds- och jämlikhetsprojekt som innefattar antirasism, jämställdhet samt social och ekonomisk jämlikhet som utgår från respekt för naturens rättigheter. Vi kan inte låta EU blir ett kolonialt och kapitalistiskt krigsprojekt. Det är upp till oss att agera och förändra.

 

Jaime Gomez (Fi)

Kandidat till Europaparlamentet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!