Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett gigantiskt resursslöseri att riva Svaneskolan i Lund

Lunds ekonomi tyngs av en av Skånes största investeringar – helt i onödan, skriver politiker i Lund från Liberalerna, FörNyaLund och Kristdemokraterna. På bilden: Visionsbild över framtida Hedda Andersson-gymnasiet som ska ersätta Svaneskolan.Foto: WINGÅRDHS/LUNDS KOMMUN
Philip Sandberg (L), ordförande Lunds kommunstyrelse (L)Foto: PRESSBILD
Börje Hed (FNL), kommunalråd i Lund.Foto: MARTIN OLSON
Hedvig Åkesson (KD), ledamot i Lunds kommunstyrelse.Foto: MARTIN OLSON
Camilla Neptune (L), ordförande i kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott.Foto: PRESSBILD
Maria Nermark (FNL), ledamot i kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott.Foto: PRESSBILD

Vi beklagar att en majoritet i Lund har fattat beslut om att riva den fungerande Svaneskolan. Beslutet sätter i gång en dyr flyttkarusell. Låneutrymmet måse bindas upp och andra angelägna investeringar skjutas på framtiden, skriver L, FNL- och KD-politiker i Lund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En majoritet i Lunds kommunstyrelse har nu beslutat att riva den väl fungerande Svaneskolan och på samma plats uppföra Hedda Andersson-gymnasiet för 2 200 elever. Detta i stället för att hyra väl anpassade gymnasielokaler i den kreativa och lätt åtkomliga miljön kring Ideon-torget. Beslutet är ett gigantiskt slöseri – på flera sätt. Miljön påverkas negativt. En flyttkarusell för elever och lärare dras i gång under flera år. Lunds ekonomi tyngs av en av Skånes största investeringar – helt i onödan. Beslutet har dessutom en direkt påverkan på Lunds grannkommuner eftersom mer än 60 procent av Lunds gymnasieelever kommer från andra kommuner.

 

Med Ideon-alternativet hade Hedda Andersson-gymnasiet fått en närhet till en näringslivs- och innovationsmiljö och till universitetet som gjort att skolan kunnat utveckla intressanta samarbeten som stärkt skolans profil. De lokaler Lunds kommun erbjudits uppfyller våra krav på en funktionell, modern och trivsam skola. 

 

Betongstommen hade återanvänts i befintliga delar, vilket hade varit det klimatsmarta valet eftersom betong är en gravt koldioxidbelastande produkt när den produceras. På taket föreslogs Lunds största solcellsanläggning, vilket ytterligare hade hjälpt till att kompensera för nybyggnationen.

 

Att Miljöpartiet, som säger sig verka för god hushållning och värna miljön, säger nej till detta och i stället förespråkar bygget av en ny betongkoloss är för oss obegripligt. Det förefaller som att Miljöpartiet i Lund har tappat förtroendet för sin egen värdegrund. Betong ger en stor miljöpåverkan genom behovet av armeringsjärn, tunga transporter med mera. Hedda Andersson-gymnasiet kommer att bli mycket stort, cirka 22 000 kvadratmeter. Varje kvadratmeter nybyggt betonghus ger 300-350 kilo koldioxidutsläpp, vilket motsvarar totalt 6 000 - 8 000 ton koldioxid för hela bygget. 

 

Till detta kommer en ny skola för Svaneskolans elever som också leder till betydande utsläpp. Hade kommunen i stället hyrt lokaler på Ideon hade hyresvärden kunnat modifiera och bygga till redan befintliga byggnader med betydligt mindre miljöpåverkan. Lund hade även sluppit det trafikkaos som är att vänta vid ett redan högt belastat område.

 

Skolan hade dessutom med Ideon-alternativet kunnat flytta in redan hösten år 2020 och successivt bygga ut verksamheten, i stället för att den nu kommer att stå klar tidigast år 2023 och innan dess tvingas flytta runt i tillfälliga lokaler. Samtidigt hade Svaneskolans elever och andra som kan påverkas sluppit den ovisshet som nu följer på beslutet att dessa vräks från sin nuvarande tomt. 

 

Lunds kommun har i dag en låneskuld som uppgår till 2 771 miljoner kronor. Taket för kommunens kreditvärdighet ligger på cirka 4 200 miljoner kronor. Mer än halva det återstående utrymmet används således för en enda skola som beräknas kosta minst 750 miljoner kronor. Till det kommer kostnader för en ny idrottslokal i närheten, för evakueringslokaler för Svaneskolans elever och för en ny grundskola för dessa.

 

Lunds kommun hade kunnat använda de resurserna till att rusta upp andra skollokaler eller minska sitt lånebehov. Beslutet innebär att andra mer angelägna investeringar kommer att behöva skjutas på framtiden.

 

De negativa konsekvenserna av beslutet är många. Vi kräver därför att det görs en konsekvensbeskrivning av vilka följderna blir för miljön och för Lunds framtida ekonomi. Inte minst Miljöpartiet borde inse behovet av att dessa genomlysningar görs.

 

Philip Sandberg (L), ordförande Lunds kommunstyrelse

Börje Hed (FNL), kommunalråd i Lund

Hedvig Åkesson (KD), ledamot i Lunds kommunstyrelse

Camilla Neptune (L), ordförande i kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott

Maria Nermark (FNL), ledamot i kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott