Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ensamhet går att motverka med politik

Sara Svensson (V), regionråd i opposition i Region Skåne.Foto: DAVID LENANDER
Agneta Lenander (V), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: PRESSBILD

Vi i Vänsterpartiet vill att regionen tar fram en regional strategi för att arbeta med ensamhet som ett folkhälsoproblem, skriver regionpolitikerna Sara Svensson och Agneta Lenander.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ensamhet är ett folkhälsoproblem. Nu vill Vänsterpartiet att Region Skåne tar fram en strategi för att arbeta mot ofrivillig ensamhet och social isolering, både för att förhindra onödigt lidande för individen och stärka hälsan i befolkningen.

Restriktionerna under covid-19 har tvingat många till social isolering i högre utsträckning än tidigare för att minska smittspridning. Att känna sig ensam behöver dock inte vara samma sak som att aldrig eller sällan vara omgiven av andra människor. Man kan ha ett socialt nätverk eller leva i en relation men ändå uppleva ensamhet. Människor som bor i större städer känner sig exempelvis oftare mer ensamma än människor som bor på landsbygden, både socialt och emotionellt. Äldre människor känner sig mindre ensamma än yngre, trots att de umgås mindre med sina vänner. 

Forskning visar att leva med ofrivillig ensamhet leder till lika stor dödlighet som hjärt- och kärlsjukdom, alkoholism eller rökning – femton cigaretter om dagen. Social isolering anses vara dubbelt så farlig som fetma och stillasittande. 

Brist på stöd från vänner och oro eller stress över ensamhet kan också leda till riskbeteenden: Att röka, dricka för mycket alkohol, äta för mycket eller bli stillasittande. En sammanställning av olika forskningsresultat visade att människor med starka sociala band till andra löpte hälften så stor risk för att dö i förtid.

Ålder i sig är inte en riskfaktor för ensamhet – nyblivna pensionärer är exempelvis inte mer ensamma än människor i medelåldern. Däremot är andra hälsoproblem något som kan göra att man drabbas hårdare av att uppleva ensamhet, och äldre tenderar att ha sämre hälsa än yngre.

Barnens rätt i samhället rapporterar att många samtal de har med unga handlar just om upplevelser av ensamhet och känslor av att inte passa in i gruppen. Sociala medier kan ha både positiv och negativ inverkan på detta. En internationell studie pekar på att ungdomar och äldre är de grupper som upplever mest ensamhet – 4 av 10 äldre och nästan 3 av 10 yngre känner sig ensamma.

Dessa båda grupper, ungdomar och äldre, kommer att bli allt större i Skåne. Den psykiska ohälsan ökar och sjukvården har ibland svårt att göra mer än att lindra besvär som hade kunnat undvikas vid tidigare åtgärder. 

Långvarig ofrivillig ensamhet skapar en kronisk lågintensiv stress där det biologiska varningssystemet om att man bör söka upp sin flock är ständigt aktiverat. Det långvariga påslaget av stresshormoner är början av ett förlopp som kan ge högt blodtryck och inflammation i kroppen, vilket i sin tur ökar risken för sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och demens. Det ger också en förhöjd risk för depression. 

Rent fysiskt har man visat att en känsla av att vara ensam eller bli övergiven aktiverar samma delar av hjärnan som vid fysisk smärta. På motsvarande sätt kan också social samvaro påverka smärtupplevelser och minska dem betydligt, helt utan läkemedel.

I Storbritannien har man en ensamhetsminister och en nationell strategi mot ensamhet. I Danmark har man kommunala projekt efter samma modell. 

Vi i Vänsterpartiet vill att regionen tar fram en regional strategi där man tar vara på det framgångsrika arbete som utförs internationellt och i Skåne och överför det i praktiskt arbete för oss här i Skåne. Detta är en fråga som berör alla samhällsinstanser; regionen, kommunerna och föreningslivet. Tillsammans kan vi arbeta mot ensamheten och skapa långsiktigt hållbara effekter och en trevligare vardag för många fler.

 

Sara Svensson (V)

Regionråd i opposition i Region Skåne

 

Agneta Lenander (V)

Ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne