Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En skattehöjning riskerar strypa Skånes återhämtning

Annette Linander (C), regionråd och gruppledare i regionfullmäktige i Skåne.Foto: PRESSBILD

Henrik Fritzon (S) nämner inte hur en socialdemokratisk skattehöjning i Region Skåne skulle slå mot de som precis har förlorat jobbet i pandemins spår, skriver Anette Linander (C) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi i Centerpartiet i Region Skåne vill inte höja skatten. Socialdemokraterna i Region Skåne vill det. Så kan man sammanfatta den tydliga skillnaden.

”Kan S lägga regionbudgetar utan att föreslå höjd skatt?” frågade jag i en debattartikel på Kvällsposten Debatt i samband med att vi i Allians för Skåne presenterade Region Skånes budget för 2021. Jag kan inte tolka svaret från Henrik Fritzon, gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne, på annat sätt än att han vill höja skatten. Det finns en ärlighet i det.

Själv skrev jag i min debattartikel: ”Låt oss vara ärliga: Region Skåne hade inte klarat av dessa satsningar utan att regeringen och vi samarbetspartier hade kommit överens om att satsa på kommunerna och regionerna i en svår tid.

Så är det. Vi kan i Region Skåne bland annat satsa mer än en halv miljard extra för att snabbare kapa vårdköerna och vi fortsätta investera i primärvården. Vi kan göra extra satsningar för att svenska staten klokt nog, under det värsta ekonomiskt läget för världsekonomin sedan 1930-talet, skjuter till mer pengar.

I riksdagen har Centerpartiet kommit överens med regeringen om att genomföra skattesänkningar på över 30 miljarder kronor nästa år, där de tre största sänkningarna omfattar sänkt inkomstskatt, sänkta arbetsgivaravgifter för unga och sänkt skatt för företag som genomför investeringar. 

Tillsammans kommer skattesänkningarna att bidra såväl till att stimulera samhällsekonomin som att förbättra människors privatekonomi. Dessutom kommer de att stärka svenskt näringsliv, inte minst de drabbade branscherna som ofta har många unga anställda. Men också ge fler unga chansen till ett jobb och bidra till att fler investeringar sker kommande år.

Jag vidhåller: Att i det känsliga läget då höja skatter riskerar att strypa den återhämtning som den skånska ekonomin så väl behöver. 

Intressant nog väljer Henrik Fritzon inte att med ett enda ord bemöta detta. Inte ett ord om hur en skattehöjning slår mot de som precis har förlorat jobbet i pandemins spår, inte ett ord om de familjer som kämpar för att få pengarna att räcka till, inte ett ord om hur det påverkar småföretagare som i dag knappt kan ta ut någon lön. Inte ett ord om hur hans skattehöjning skulle slå mot den skånska ekonomin.

”Sossepolitik när den är som bäst”, sa finansministern Magdalena Andersson (S) när hon presenterade extrapengar tillsammans med sänkta skatter. Socialdemokraterna i Skåne föreslår i stället extrapengar tillsammans med höjda skatter. ”Sossepolitik när den är som vanligt”, med andra ord.

 

Annette Linander (C)

Regionråd och gruppledare i regionfullmäktige i Skåne