Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En överenskommelse som leder framåt

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot från Malmö.
Foto: CENTERPARTIET

Trots att är jag inte är glad för att bidra till att Löfven kan fortsätta som statsminister känns dagens beslut rätt för mig för att vi nu tar ett historiskt steg för bättre miljö, mer frihet och snabbare integration, skriver Niels Paarup-Petersen (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det största systemskiftet sedan 1991. Det är vad LO:s ekonom Torbjörn Hållö kallar den lista med politiska reformer som Centerpartiet har förhandlat fram med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Och han har helt rätt.

Sverige tar nu avgörande steg mot ett mer hållbart samhälle med mer frihet och flera möjligheter för varje enskild människa att forma sin egen vardag och framtid. 


Det behövs. Och ingenstans behövs liberala reformer så mycket som i Malmö. Arbetslösheten och utanförskapet som skapats under 24 år av socialdemokratisk styre i Malmö kan äntligen bemötas med kraft. 

Först och främst reformeras Arbetsförmedlingen med fler utövare så vi kan få fler personer matchade till rätt jobb. Tillsammans med att arbetsrätten ses över och A-kassan utvecklas enligt danska Flexicuritymodellen kommer det att leda fler från utanförskap till jobb. Samtidigt sänks skatterna på arbete.


Med överenskommelsen införs även etableringsjobb med lägre ingångslön för den som står långt från arbetsmarknaden. Rutavdraget som varit en första väg in på arbetsmarknaden för många tredubblas och breddas. Tillsammans är dessa reformer helt avgörande för att minska arbetslösheten i Malmö där det lokala S-styret har misslyckats med uppgiften i årtionden. 

Det blir även enklare att skapa företag med enklare regler och lägre skatter. De orimliga kompetensutvisningar som Centerpartiet länge har kämpat för att få stopp på löses. Näringslivsorganisationerna Almega och Företagarna är inte överraskande positiva till reformpaketet. 


För Malmö, Skåne och Sverige är integrationen den kanske största utmaningen. 


Med Centerpartiets stora integrationspaket som grund tas nu stora steg för både bättre möjligheter och större krav på den som kommer till Sverige. Familjeåterförening som ger människor trygghet och framtidstro kombineras med reformerat EBO, obligatorisk svenska och samhällsinformation från första dag i landet. Ett integrationsår införs med bland annat intensiv yrkessvenska och yrkesinriktad SFI kombinerat med korta utbildningar och praktik. 


Inte minst satsas stort mot det hedersförtryck som i dag drabbar tusentals flickor, men även pojkar, bara i Malmö. En fråga där Centerpartiet i Malmö länge kämpat mot det lokala styrets ointresse. Brott med hedersmotiv ska straffas hårdare. Hedersrelaterade brott och hatbrott ska som utgångspunkt leda till utvisning. Skyddet för den som drabbas av hedersrelaterad brottslighet stärks och det ska bli lättare att ingripa vid misstanke om tvångsgifte eller könsstympning. 


Centerpartiet har med överenskommelsen säkrat att det tas nya avgörande steg för klimatet. Det blir enklare för vanliga människor att leva hållbart med satsningar på elbilar, solceller samt höghastighetståg mellan Malmö och Stockholm.


Skogen prioriteras och äganderätten säkras. Den ineffektiva flygskatten görs om från dagens skatt på biljetten till skatt på utsläpp. Med en historisk grön skattereform med sänkt skatt på arbete och ökade skatter på förorening tas förhoppningsvis de första stegen mot en ny skattemodell för Sverige. Där den senaste mandatperioden har varit en kamp mot landsbygden blir det nu fokus på effektiv miljöpolitik och en levande landsbygd. Både LRF och Naturskyddsföreningen ger beröm till överenskommelsen.


För landsbygden satsas även på digital infrastruktur i hela landet, ett stort bondepaket och en utredning av gårdsförsäljning där Centerpartiet vill se Skåne som försöksregion. 

'

Självklart finns det också delar av överenskommelsen som Centerpartiet hellre hade varit utan. Det gäller bland annat den familjevecka som var Socialdemokraternas valfläsk till medelklassen. Men så fungerar kompromisser. 


Med M-regering hade det varit omöjligt att veta vilken politik som kunde genomföras och dessutom ett närmast fullständigt beroende av SD. Det var därför C ville att Ulf Kristersson skulle samarbeta över blocken. Tyvärr ville inte Moderaterna detta. Därför blir det i dag Löfven som blir statsminister.  


Jag hade önskat att M inte stängde dörren för samarbete över blockgränsen och därmed stängde dörren till Alliansregering. Men nu genomförs flera reformer vi kämpat förgäves för i tio år inom alliansen, reformer som kan minska utanförskapet i Malmö, stärka landsbygden i Skåne och förbättra klimatet för alla. Trots att är jag inte är glad för att bidra till att Löfven kan fortsätta som statsminister känns dagens beslut rätt för mig för att vi nu tar ett historiskt steg för bättre miljö, mer frihet och snabbare integration. För i slutändan handlar politik faktiskt om vad som blir genomfört.


Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot från Malmö kommuns valkrets