Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elnäten kräver fortsatt grönt engagemang

För att nå ett förnybart elsystem behövs mer lokal kraft, ökad överföringskapacitet och en mer flexibel användning, skriver Niels Paarup-Petersen (C) och Rickard Nordin (C).Foto: COLOURBOX
Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot Malmö.Foto: FREDERIK JEDLID
Rickard Nordin (C), energi- och klimatpolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD

Från Centerns håll välkomnar vi att våra förslag för att lindra kapacitetsbristen i elnäten förverkligas och att regeringen kopierat våra förslag. Det är med oro vi ser hur andra försöker väcka liv i kärnkraftsdebatten, skriver Niels Paarup-Petersen (C) och Rickard Nordin (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kapacitetsbristen i de skånska elnäten är ett hot mot regionens utveckling. Centerpartiet har presenterat konkreta lösningar och regeringen har kopierat flera av våra förslag. Därmed verkar den mest akuta situationen i Skåne få en lösning.

 

Från Centerpartiets håll välkomnar vi att våra förslag blir verklighet. Men arbetet för ett robust och mer flexibelt elsystem måste fortsätta. Det är helt grundläggande för framtida investeringar i industri och företagande. I synnerhet som den gröna omställningen behöver fortsätta.

 

Problemen är välkända. Den svenska kraftproduktionen är störst i norra Sverige, medan huvuddelen av användningen finns i söder. Det saknas lokalproducerad kraft och tillräcklig överföringskapacitet, både inom Sverige och mellan våra grannländer. I våra städer är situationen särskilt ansträngd. Att nya kunder inte kan anslutas är oacceptabelt och kan kosta samhället miljarder.

 

För att nå ett förnybart elsystem behövs mer lokal kraft, ökad överföringskapacitet och en mer flexibel användning. Det kräver nya sätt att tänka, ny lagstiftning och innovativa företag och affärsmodeller. Inte plakatpolitik och kärnkraft.

 

Därför presenterar vi nu en rad förslag som möjliggör en ökad elektrifiering och ett förnybart elsystem.

 

Korta tillståndsprocesserna. Näten behöver byggas ut, men tillståndsprocesserna är långa. Att bygga nya ledningar tar mer än ett decennium, vilket är ett stort problem. Samtidigt ökar behoven. Vi föreslår därför ett mål om halverade tillståndstider. Det finns flera åtgärder för att möjliggöra detta. Dels ett snabbspår för investeringar som ger hög klimat- och miljönytta, dels minskade möjligheter för statliga aktörer att överklaga varandra. Dessutom vill vi se att processer kan pågå parallellt, så att arbetet hos olika myndigheter kan pågå samtidigt. Myndigheter måste också bli bättre på samverkan med bolagen kring tillstånd.

 

Förbättra förutsättningarna för lokal kraft genom ökad konkurrenskraft för kraftvärme, men också möjligheterna att bygga havsbaserad vind i södra Sverige. Havsbaserad vindkraft har stabil produktion som i hög grad kan hjälpa till med effektsituationen.

 

Stärk användarflexibiliteten genom att möjliggöra nya affärsmodeller och ökad användning av el när den är billig. För att uppnå detta vill vi att samtliga kunders elförbrukning ska mätas och debiteras per timme. Vi vill även att elskatten ska bli flexibel genom att den läggs procentuellt på fakturan. Fördelarna av en ökad användarflexibilitet uppkommer främst på systemnivå i elnätet och i samhällsekonomiska möjligheter till utökade etableringar.

 

Inför grön gasprincip i Sverige, det vill säga möjligheten att på systemnivå låta grön biogas samdistribueras med naturgas. Den gröna gasprincipen fungerar på samma sätt som grön el. Genom att välja ”grönt” i sitt avtal ökar man andelen biogas i nätet, på systemnivå.

 

Tillsätt en utredning om konkurrenskraftig kraftvärme. En konkurrenskraftig fjärrvärmesektor och minskad elanvändning i uppvärmningen är förutsättningar för att klara den förnybara el- och värmeförsörjningen under kalla vinterdagar, står det i energiöverenskommelsen. Men det har ännu inte fått effekt. Att tillsätta en utredning vore därför ett lämpligt nästa steg i energiöverenskommelsen.

 

Vi vet att det här är en komplicerad fråga. Lösningarna är inte enkla, men vi kan finna dem genom att blicka framåt snarare än bakåt. Det är med oro vi ser hur andra försöker väcka liv i kärnkraftsdebatten. Tyvärr skymmer det de moderna lösningar och den historiska enighet som energiöverenskommelsen från 2016 innebär. En enighet som svensk industri välkomnat. Och det vittnar om att politisk taktik blivit viktigare än att förstå energiförsörjningens grundläggande förutsättningar.

 

Centerpartiet väljer i stället att vara konstruktivt. Vi väljer att ta utmaningarna för vad de är. Och vi vill steg för steg skapa stabila förutsättningar för elförsörjningen. Det är bäst för Skåne och för Sverige som industrination.

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot Malmö 

 

Rickard Nordin (C)

Energi- och klimatpolitisk talesperson