Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elbristen kräver helhetslösningar

Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Charlotte Bossen (C), gruppledare Malmö kommunfullmäktige.Foto: PRESSBILD
Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot Malmö.Foto: ANNA W THORBJORNSSON / ANNA W THORBJORNSSON
Martin Molin (C), civilingenjör och 2:e vice ordförande Stadsbyggnadsnämnden i Malmö.Foto: PRESSBILD
Henrik Malmberg (C), ersättare i tekniska nämnden.Foto: PRESSBILD

Det hade varit intressant att höra vilken lösning Färingtofta Norra förespråkar, skriver flera centerpartister i Malmö i sin replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nätverket Färingtofta Norra har under mer än tio års tid drivit opinion emot den vindkraftsutbyggnad som skett runtom i landet och talar mer än gärna om de problem med buller och andra störningar som kan förekomma med kraftverken. Från Centerpartiets sida blundar vi inte heller för att det finns nackdelar och värnar den svenska landsbygden och de värden som finns i form av natur och ostördhet som gör att människor ofta vill bo där. Det är på just på grund av vårt miljöengagemang som vi vill se miljömässigt hållbara lösningar på Malmös elbrist. 

Centerpartiet är, som Bengt Hallén och Einar Fjellman påpekar, en del av energiöverenskommelsen, vars mål är att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. År 2040 ska elproduktionen dessutom vara helt förnybar. Det innebär också att år 2040 inte är ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft, och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut. 

 

Vi centerpartister har i många år drivit på för att elproduktion skall ske på förnybart sätt. Redan om något år kommer 20 procent av elbehovet i Sverige komma från vindkraft. Som påpekats är det ett problem när det inte blåser. Därför är den stora mängd vattenkraft som finns i Sverige, där vatten kan lagras i dammar tills behovet uppkommer, en utmärkt komplettering och möjliggör att vindkraften i Sverige kan byggas ut ytterligare. 

Precis som debattörerna påpekar utreder Svenska Kraftnät, SVK, hur effektbehovet i ett förnybart system skall fungera och myndigheten pekar på ett antal utmaningar som måste lösas. Bland annat har SVK uppfattningen att det i dag inte finns en tillräckligt samstämmig bild av rollfördelningen och ansvaret på elmarknaden för att en god leveranssäkerhet ska kunna säkras på lång sikt. Detta är naturligtvis allvarligt och adresseras också i energiöverenskommelsen.

 

Vi centerpartister ser en vindkraftsanläggning i Öresund som en självklar del av lösningen på elbristen i Malmö och också det enda storskaliga, lokala alternativet som just nu ryms inom ramen för energiöverenskommelsen. Det hade varit intressant att höra vilken lösning Färingtofta Norra förespråkar. 

 

Det är både bra och viktigt att beslut om energipolitiken fattas i breda politiska överenskommelser. Det skapar långsiktighet för såväl producenter som konsumenter på elmarknaden. Vi i Centerpartiet i Malmö har lagt ett konkret förslag på bordet som svarar både mot behovet och ryms inom energiöverenskommelsen. Det står inte i konflikt med andra lösningar, utan är en del av en helhet. För Malmös bästa måste vi sluta peka på problem och i stället börja leverera lösningar. 

 

Charlotte Bossen (C)

Gruppledare Malmö kommunfullmäktige

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot Malmö

 

Martin Molin (C)

Civilingenjör och 2:e vice ordförande stadsbyggnadsnämnden i Malmö

 

Henrik Malmberg (C)

Ersättare i tekniska nämnden