Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elbristen hotar klimatomställningen

Louise Eklund (L), regionråd i Region Skåne.Foto: PRESSBILD

Regeringen måste se det som en prioriterad uppgift att garantera att elnäten klarar att leverera el i hela landet, skriver regionrådet Louise Eklund (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De senaste månaderna har larmrapporterna om elbrist i Skåne kommit allt tätare. I höstas varnade Eon för att de inte kommer att kunna leverera den el som behövs till en rad skånska kommuner. Malmö är hårdast drabbat men redan nu har kommuner som Ystad fått besked att de inte kan göra viktiga infrastruktursatsningar på grund av elbristen. I Trelleborg varnar energichefen för att bristen på el riskerar att bromsa stadens utveckling.

 

Detta är högst bekymmersamt. Inte bara för att de utbyggnadsplaner för bostäder, industri och hamnar som skånska kommuner planerar för riskeras, utan även för att den omställning till ett hållbart samhälle som vi är mitt uppe i är helt beroende av en säker tillgång till el.

 

Denna elektrifiering av tåg och fordon är naturligtvis glädjande. Men den kräver en säker tillgång till el. Det gör även nya tekniska lösningar på infrastrukturområdet. Nyligen kom beskedet att Trafikverket investerar 87 miljoner i den elväg som nu testas utanför Lund.

 

Med andra ord: Ska Skåne fortsätta att driva på och ligga i täten vad gäller elektrifieringen av transportsektorn och den gröna omställningen måste elnätet kunna möta de ambitiösa mål som såväl regeringen som Region Skåne har satt upp. Med den elbrist vi står inför är det inte längre självklart att vi kommer att kunna nå dessa mål.

 

Kärnan till problemet ligger i bristen på överföringskapacitet i nätet som slår mot stora delar av Skåne. Svenska kraftnät har inte tillräckligt kraftfulla stamnät för att förse Skåne med de effektmängder som vi behöver. Elen räcker, enkelt uttryckt, inte till. Enligt Svenska kraftnät kommer man inte att kunna ha löst Skånes elproblem förrän 2027.

 

Det duger inte.

 

Regeringen måste se det som en prioriterad uppgift att garantera att elnäten klarar att leverera el i hela landet. Skåne ska inte hamna på undantag. Det kan inte bara vara Stockholms behov som styr energiplaneringen. Som det är nu blir skåningarna dubbelt bestraffade: Dels har våra kommuner svårt att få tillräckligt med el till de investeringar och utbyggnader som behöver göras framöver, dels blir elpriset dyrare än på andra ställen i Sverige.

 

I detta utmanande läge kom i förra veckan beskedet att Eon kommer att sluta producera el på Heleneholmsverket i Malmö. En direkt konsekvens av regeringens höjda kraftvärmeskatt. Skatten, vars syfte är att fasa ut fossila bränslen, är långsiktigt bra men kommer i ett läge när vi står inför en akut elbrist i södra Sverige. Att regeringen nu med ena handen försvårar att producera el på detta sätt, utan att kompensera med de helt nödvändiga investeringarna i det stamnät som skulle kunna överföra mer kapacitet från norr till söder, är problematiskt. Ett underdimensionerat elnät äventyrar den nödvändiga omställning till ett hållbart samhälle som behövs.

 

Från vårt håll i Region Skåne driver vi på för att regeringen ska börja prioritera södra Sverige i de nationella energiplanerna. I regionen har en omfattande kartläggning av elbehovet i Skåne initierats av styrelsen.  

 

Det är av stor vikt att Skånes elförsörjningsutmaningar lyfts i sammanhang där nätkapaciteten diskuteras, särskilt när dessa samtal förs utanför Skåne. Här kommer vi i regionen att fortsätta bedriva ett aktivt påverkansarbete och framföra de behov av investeringar i elinfrastrukturen som behövs i Skåne.

 

Redan i dag åker jag till Stockholm för att delta i energisamtal om regionernas nätkapacitet. Jag kommer där att framföra de utmaningar som finns i Skåne och lyfta behovet av konkreta åtgärder och investeringar i det sydsvenska elnätet. 

 

Skåne ska ha god tillgång till el – både för klimatets och för tillväxtens skull. Det borde vara självklart.

 

Louise Eklund (L)

Regionråd i Region Skåne